Vlastní bylinky: je správný čas začít během února a března s výsevem

TNBiz, 19.2.2017

Jarní výsev bylinek

Během února a března je ideální doba začít s pěstováním bylinek. Vysévat semena můžete do nádob, které umístíte na parapet.

Klíčící semena potřebují dostatek vzdušné vlhkosti, proto nádoby zakryjte průhledným víkem nebo fólií. Vzdušnou vlhkost je třeba kontrolovat – přílišná způsobuje na porostech plísně, naopak v suchém vzduchu rostliny neprospívají. Do zakrývací fólie na výsevu stačí udělat několik menších větracích otvorů.

Půda

Pro bylinky nejsou vhodné těžké zeminy nebo substráty složené z velkých kousků dřeva. Vyklíčená bylinka totiž nemá tolik síly, aby se v takovémto prostředí dokázala prodrat ven. I těžkou zeminu ale můžete odlehčit, smícháte-li ji s trochou písku. Když se ale vydáte do většího květinářství, neměl by být problém sehnat substrát, který je pro bylinky přímo určený.

Hloubka setí

Semínko seje do hloubky asi tak 2x tak hluboko, než jaká je jeho velikost. Takže velice drobná semínka sejeme tak, že je jen zaprášíme slabě vrstvičkou substrátu a udusáme. Pak hned rosíme.

Bazalka pravá

Bazalku je nejlepší vysévat rovnou do truhlíčků nebo květináčků, protože přesazování nemá moc ráda. Má ráda slunce, ale je náročnější na zálivku.

Tato bylinka se přidává nejlépe čerstvá na poslední chvíli do vařených jídel, lepší je natrhaná na kousky, než nasekaná. Posypávají se saláty, používá se v pokrmech, kde se vyskytují rajčata, tykve, fazole a houby. Skvěle se doplňuje s česnekem. Podporuje trávení a působí proti stresu.

Koriandr setý

Koriandr dorůstá 40 cm. Je potřeba ho nasázet rovnou do květináčku více nahusto. Je to bylinka, která větší hustotu setí snese. Má obvykle dobrou klíčivost, semena vyklíčí za 20 dní. Dbejte na dobrou zálivku a hnojení. Koriandr zalévejte odstátou vodou pokojové teploty do misky.

Mletý koriandr tvoří jednu ze základních součástí indického karí. Dále se používá k přípravě jehněčího, vepřového, hovězího a drůbežího masa, do omáček i při přípravě sladkých jídel.

Čerstvé lístky koriandru se pak nejvíce uplatňují v thajské, indické, arabské, ale hlavně v mexické kuchyni. Jsou vhodné na ryby a mořské dary, do polévek, do luštěnin, zeleninových salátů, sendvičů a na restovanou zeleninu.
Koriandr podporuje jaterní činnost, podporuje chuť k jídlu, má desinfekční účinky hlavně v trávicí soustavě. Podporuje detoxikaci – je schopný zbavovat tělo těžkých kovů.

Tymián obecný

Semena tymiánu klíčí světlem, do zeminy je nezahrabáváme, ale pouze přitiskneme. Není třeba přehnaně zalévat (pouze v případech dlouhodobého sucha) ani přihnojovat. Naopak, pokud má tymián k dispozici moc výživnou půdu a je moc zaléván, ztrácí své specifické aroma.

Je výborný do kořenové zeleniny, k masům, rybám. Působí dobře proti nadýmání, podporuje trávení, zvyšuje a podporuje uvolňování hlenů, což je žádoucí zvlášť při suchém kašli. Takový tymiánový sirup na na dráždivý kašel je jedním z nejlepších léků. Může se podávat i dětem, které na kašel často trpí. Zabraňuje vývinu a množení choroboplodných zárodků.

Jednoduché a nejrychlejší obnovení rostlinky je pomocí hřížení – ze staršího keříku ohneme jednu větev a zahrabeme její část do půdy tak, aby horní část větvičky vykukovala nad povrch hlíny. Do dalšího jara zakoření a můžeme ji od matečné rostliny odstřihnout a pěstovat již samostatně.

Meduňka lékařská

Semínka meduňky klíčí až za 3 týdny. Kořeny meduňky rostou do hloubky 20-30cm, proto je dobré zvolit vhodnou velikost květináče. Meduňka má ráda slunná místa, ale daří se jí i v polostínu. Má intenzivnější vůni, pokud je vystavena přímému slunci.

Tato bylinka krásně voní, z čerstvé i sušené se připravuje čaj, který je i studený velmi osvěžující. Meduňka je velmi přínosná bylinka, protože harmonizuje celkovou duševní pohodu – dokáže povzbudit i uklidnit, podle toho co tělo zrovna potřebuje. Už jen její aroma je moc příjemné.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky