Patria (Patria Finance)
Komodity  |  17.02.2017 10:23:34

Daně za roboty? Evropa žádá všeobecná pravidla


Daň za roboty se (zatím) v Evropě platit nebude. Nástup robotických služeb, etických pravidel ohledně vývoje a používání robotů, včetně způsobů a možnosti jejich používání, se má ale stát, alespoň podle návrhu evropských zákonodárců, součástí ucelené legislativy. A tou prý rozhodně není jen zavedení daňové legislativy na roboty.

Stanovme pravidla pro roboty, nejen daně, vyzvali zákonodárci

Agentura Reuters uvedla, že evropští zákonodárci vyzvali k prosazení celounijní legislativy, která by řešila problematiku „robotického“ světa, včetně etických pravidel pro jejich vývoj a nasazení a zavedení odpovědnosti z činnosti robotů, včetně samo řiditelných aut. Neprošel návrh na stanovení tzv. robotické daně na majitele, která by měla financovat podporu nebo rekvalifikaci zaměstnanců, kteří přišli o práci kvůli nasazení robotů.

Evropská unie potřebuje, aby se diskutovalo o nastavení norem pro roboty. Nesmí dojít k tomu, že budeme nuceni k tomu akceptovat pravidla, které stanoví ohledně robotické problematiky třetí země," uvedl doslova Evropský parlament v prohlášení. International Federation of Robotics (IFR) v této souvislosti uvedla, že je zamítnutí zdanění robotů je správným krokem. „IFR se domnívá, že myšlenka na zavedení zdanění robotů by mělo velmi negativní dopad na konkurenceschopnost a zaměstnanost," citovala agentura Reuters vyjádření International Federation of Robotics.

Roboti vs. zaměstnanci

Logika obav ze zavádění robotů má ale jasné pozadí: Stroje jsou stále chytřejší a lépe připraveny na úkoly, které dříve zajišťovali jen lidé, tak proč nyní nezdanit majitele chytrých strojů a předat peníze přímo veřejnosti? IFR ale není sama, která argumentuje tím, že automatizace a využití robotů v průmyslu neohrožuje zaměstnanost, ale spíše naopak. Vytváří nová pracovní místa prostřednictvím zvýšení produktivity práce a poukazuje na korelaci mezi stupněm zavedení robotizace a zaměstnanosti ve vyspělých průmyslových zemích, například v německém automobilovém průmyslu. A vytváří tlak na růst vzdělanosti lidí.

Nejnovější statistiky IFR říkají, že globální dodávky průmyslových robotů vzrostly za rok 2015 o 15 procent, a jejich celková hodnota byla asi 46 miliard amerických dolarů. Poptávka po servisních robotech pro lékařské, domácí a osobní účely je podle vyjádření IFR neustále na vzestupu.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

17.02. 13:14  roboti jsou stroje (Radio Free Liberland z Facebooku)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688