TNBiz (TN.cz)
15.02.2017 12:42:06

Proč je stále smog, i když je hezky? Odpovídá expert na meteorologii

"Za zhoršené rozptylové podmínky a smog je z velké části zodpovědná inverze. Ta způsobí, že se vzduch buď nehýbá vůbec, nebo jen minimálně," vysvětluje ředitel oddělení meteorologie z ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR Zbyněk Sokol.

Inverze funguje tak, že teplejší vzduch vystoupá vzhůru a utvoří jakousi pokličku, pod kterou se naopak drží vzduch studený. Proto je ve městech v nížinách větší zima než na hřebenech hor.

Obvykle je ona zmíněná poklička vidět pouhým okem, protože ji tvoří nízko visící mraky. Není to ale pravidlem. Sokol totiž upozorňuje, že inverze může počasí ovlivňovat i při vymetené obloze.

"Při inverzním charakteru počasí fouká zpravidla velmi slabý nebo dokonce vůbec žádný vítr. Proto se koncentrace škodlivých částic ve vzduchu zvyšuje a vzniká smog," doplnil expert.

Současné počasí přirovnal k situaci, kdy v uzavřené místnosti topíte a nevětráte. Taky se tam velmi brzy hůř dýchá.

Lépe by se nám mělo dýchat už v pátek, kdy přes Česko bude postupovat studená fronta, která s sebou přinese déšť. Ten pak poletující prach a další škodlivé látky spláchne ze vzduchu na zem.


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty