Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.02.2017 09:07:56

Yellenová: Čekat moc dlouho by byla chyba, Fed posoudí situaci na příštích setkáních

Připravená část vystoupení předsedkyně Fedu Janet Yellenové v americkém Senátu se v zásadě drží veřejně známého postoje centrální banky. Přesto se v dosavadní části projevu podle nás dají najít jestřábí tóny, které by na trhu mohly posilovat očekávání brzkého utažení měnové politiky.

"Janet Yellenová uvedla, že míra nezaměstnanosti je v souladu s dlouhodobě normální úrovní a že se trh práce všeobecně zvedl. Ekonomice se daří a Fed tak podle předsedkyně provede další úpravy politiky, pokud se příznivý vývoj udrží. Bankéři posoudí situaci na příštích jednáních. Yellenová přitom zopakovala, že příliš dlouhé vyčkávání s utažením politiky by nebylo moudré," konstatoval Tomáš Vlk, analytik Patria Finance. Vedle toho Fed konstatoval rostoucí tlaky na valuace aktiv a další zástupci Fedu ve svých posledních komentářích spíše preferovali dřívější utažení měnové politiky.

Z projevu Yellenové se proto dá usuzovat, že americká centrální banka zřejmě zvýší úrokové sazby na jednom z nadcházejících zasedání. Šéfka Fedu ale uvedla, že zatím existuje značná nejistota ohledně ekonomické politiky nové vlády. Podle ní by bylo další odkládání růstu sazeb doslova "nerozumné". A proč? Protože později by centrální banka musela úroky zvyšovat rychleji a to by mohlo srazit ekonomiku do recese. Zvyšování sazeb je podle ní nutné kvůli dalšímu zvyšování napětí na trhu práce a očekávání růstu inflace. První reakce na informace z amerického Senátu je u dolaru pozitivní, americké výnosy rostou.

Většina analytiků se po posledním zasedání Fedu přiklání podle agentury Reuters k tomu, že Fed zvýší základní sazbu až v červnu. Fed na zasedání na přelomu ledna a února zvýšení sazeb na příští schůzce nesignalizoval. Analytici předpokládají, že Fed bude vyčkávat, aby získal lepší představu o ekonomických plánech nového prezidenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688