Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  13.02.2017 12:10:34REKLAMA

Refinancování hypotéky ušetří čas i peníze. Důležité je zajímat se včas

Nejlepší období na refinancování je před koncem fixační doby Přestože je hypotéka závazkem na několik desítek let, je možné výši úrokové sazby i měsíční splátku v průběhu splácení změnit. Pokud nejste spokojeni se svým hypotečním úvěrem, pak si sjednejte nové podmínky díky refinancování.

Hypotéka je záležitostí několika let. Není divu, že podmínky, které vám vyhovovaly při sjednání hypotéky, jsou pro vás dnes zcela nevyhovující. Tento problém vyřeší refinancování.

Výhodnost refinancování tkví ve správném načasování

Refinancování hypotéky spočívá ve splácení existujícího úvěru na bydlení novým úvěrem, který sjednáte u konkurenční banky. Nejlepší období na refinancování je před koncem fixační doby, kdy dochází ke změně úrokové sazby. Právě v tento čas je možné hypoteční úvěr refinancovat bez sankcí.

Nejčastěji se klienti rozhodnou pro refinancování z důvodu zhoršení podmínek. Mnohdy banky po skončení doby fixace klientům již nenabídnou tak nízký úrok jako při samotném počátku vyřizování hypotéky. Avšak ke změně banky vede i řada dalších důvodů, jakými jsou například nespokojenost s přístupem banky či drahé doplňující službya produkty v podobě pojištění schopnosti splácet nebo běžného účtu.

Aby si klient refinancováním opravdu polepšil, musí změnu banky dobře načasovat. Důležité je začít se zajímat alespoň šest měsíců předem. Čím dříve začnete o refinancování hypotečního úvěru uvažovat, tím více budete mít času na vyjednání výhodnějších podmínek. Při výběru nepodceňujte výpočet hypotéky, který vám napoví, kolik díky refinancování ušetříte.

Výhody refinancování

Hlavní výhodou refinancování je, že lze na splácení hypotéky velmi ušetřit. V některých případech je možné měsíční splátku snížit až o 25 % a to i za předpokladu nezměněné doby splácení. Další nespornou výhodou je, že je možné si stanovit zcela nové  podmínky hypotéky, a to díky uzavření nové smlouvy. Řada klientů oceňuje možnost změny doby splácení, kterou lze zkrátit i prodloužit.

Nevýhody refinancování

Nevýhodou refinancování je, že ne vždy se klientům opravdu vyplatí. Ač se na první pohled vše může zdát skvělé, nenechte se zlákat jen pozlátkem v podobě nízkých úroků. Mnohdy klienti zapomenou na další poplatky, jako je například poplatek za předčasné splacení. Bohužel neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, a tak do těžké životní situace se může dostat kdokoliv, a právě tehdy může být doplacení hypotéky jediným a tudíž velmi drahým řešením.

Nenechte se odradit přemírou administrativy

U refinancování hypoték se mnozí obávají přemíry administrativy, a tak raději vše nechávají při starém. Obavy z papírování ale dejte stranou, banky stojí o nové klienty, a proto většina z nich nabízí převod zdarma a za zjednodušených administrativních podmínek.

V některých případech postačí bance původní dokumentace v podobě odhadu nemovitosti a doložení příjmů. Zapotřebí je však dodat čestné prohlášení, které potvrdí, že nedošlo ke změně majetkových poměrů. V neposlední řadě banky přidávají k refinancování i něco navíc. Často lákají na běžný účet bez poplatku nebo nevyžadují po klientech sjednání životního pojištění a pojištění schopnosti splácet.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688