Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.02.2017 10:58:49

Dividendy převálcovaly prosincový běžný účet

Běžný účet platební bilance skončil v prosinci s výrazným schodkem přesahujícím 22 miliard korun v důsledku vysokého odlivu dividend  v rozsahu 28 miliard korun. Je to docela překvapivý výsledek, protože investoři si své zisky vybírají v průběhu takzvané dividendové sezóny a obvykle v posledním měsíci roku už žádné velké podíly na ziscích do zahraničí nesměřují.

Za celý rok 2016 vykázal běžný účet platební bilance přebytek ve výši 73,6 miliardy korun. Je to prozatím nejlepší výsledek v historii ČR a odpovídá zhruba 1,6 % HDP. Zásluhu na něm měl především pozitivní trend obchodní bilance a bilance služeb. Zahraniční obchod se zbožím a službami tak dokázal vykrýt rostoucí odliv dividend z ČR, který byl v loňském roce nejspíš rovněž rekordní. 

Výnosy z přímých zahraničních investic loni dosáhly 362 mld. korun, zatímco o rok dříve to bylo o zhruba 16 mld. méně. Ostatně zhodnocení nad hranicí 300 mld. ročně už PZI dosáhly počtvrté za sebou. Vzhledem k celkovému objemu PZI v ČR, který dosáhl na konci třetího čtvrtletí loňského roku zhruba 3,5 bilionů korun, přesáhl loňský výnos z PZI v ČR pro investory 10 %. 

Menší část z loňských výnosů, které mimochodem představují cca 7,6 % HDP, nesměřuje přímo do zahraničí a zůstává zde ve formě reinvestic. Loni se podle odhadů ČNB jednalo o zhruba 100 mld. korun a šlo vlastně o největší část přímých investic v ČR. Znamená to, že nových PZI byla tentokrát jen vlastně jen menšina. 

Kromě PZI stojí na finančním účtu ještě za pozornost výrazný příliv portfolio investic. Zájem investorů o české státní dluhopisy podporuje očekávaný exit z kurzového systému. Část z nově natištěných korun, které získají zahraniční „spekulanti“ totiž stále směřuje do státních dluhopisů. A těch aktuálně drží nerezidenti rekordní množství (cca 1/3). 

Očekáváme, že v letošním roce běžný účet platební bilance skončí přebytkem cca 1,5 % HDP. Přebytek zahraničního obchodu se už příliš zvyšovat nebude v důsledku rostoucích cen komodit a odliv dividend nejspíše opět vzroste v důsledku zvyšující se ziskovosti nefinančních podniků v ČR.  


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688