Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.02.2017 13:19:11

Dělají politici politiku jen proto, že nic jiného neumí?

„Nic jiného neumí, proto dělá politiku,“ stěžují si často lidé na své zvolené představitele. A ekonomická teorie jim dává za pravdu – v politice si schopný člověk přijde na méně, než v soukromém sektoru, takže by ve volené funkci podle ekonomů neměli ti „nejlepší“ co dělat. Že realita je zrovna v tomto případě růžovější, než teorie, však naznačuje výzkum švédských ekonomů.

Politici jsou často hůře placení, než majitelé firem nebo lidé zaměstnaní v manažerských pozicích v soukromé sféře. Zároveň má politická reprezentace zastupovat široké spektrum populace, včetně například skupin, které nemají přístup ke kvalitnímu vzdělání, buď kvůli příjmům, nebo kvůli nedostatku dobrých škol regionu, ve kterém žijí. Je tedy vůbec možné, aby se za těchto okolností do politiky dostávali především kompetentní lidé s kvalitními intelektuálními a vůdčími schopnostmi?

Výzkumníci ze Stockholmské univerzity, z Uppsaly a z Kalifornské Berkeley se odhodlali zjistit, zda jsou odhady pesimistů, minimálně ve Švédsku, přesné. Tedy – jestli se do politiky nehrnou pouze průměrně či podprůměrně inteligentní lidé, kteří by se v soukromém sektoru lépe neuplatnili, a jestli snaha o reprezentaci všech skupin obyvatelstva nezpůsobuje ještě větší deficit talentu ve vedoucích politických funkcích.

Jako data jim posloužily inteligenční testy, které musel kvůli povinné vojenské službě až do roku 2010 absolvovat každý muž a data o původu a sociálním zázemí politiků. Předmětem studie byli poslanci, ale i politici v místních samosprávních celcích.

Slibné výsledky... Pro Švédsko

Výsledky byly lepší, než ekonomové očekávali. Za prvé se ukázalo, že do politických funkcích ve Švédsku se dostávají nadprůměrně intelektuálně nadaní lidé s dobrými vůdčími schopnostmi (jak naznačilo armádní testování). Ekonomická teorie se tedy plete, když tvrdí, že takovíto lidé se funkcím v politice budou vyhýbat kvůli relativně nižšímu finančnímu ohodnocení, než jakého by se jim dostalo v soukromém sektoru. Jinými slovy, lidé ve švédské politice nejsou motivováni penězi, ale mají zřejmě především nějakou jinou vnitřní motivaci: tou může být cokoliv od touhy po veřejném uznání až po nefalšovaný altruismus.

Druhou dobrou zprávou je, že i když jsou tyto schopnosti nerovnoměrně distribuované napříč různými skupinami obyvatelstva, v politice se nakonec stejně sejdou jen ti „nejlepší“ z každé a švédskému volebnímu systému se tak úspěšně daří poměrně zastoupit všechny socioekonomické třídy. Tento stav výzkumníci označují za „inkluzivní meritokracii“. Nestává se tak, že by ekonomicky slabší třídu v parlamentu reprezentoval třeba syn továrníka, jen proto, že má třeba lepší vzdělání a kontakty.

Na paměti je však nutné mít určitá specifika Švédska. Jak ekonomové podotýkají, království je v novodobé historii konstituční monarchií již od roku 1917, takže zde má zastupitelská demokracie delší tradici a vyšší kulturu, než například v zemích východní Evropy. Volební systém je ale poměrný, podobně jako ve většině evropských a západních zemích, kromě Velké Británie a Spojených států, takže by výsledky studie mohli být do značné míry přenositelné.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688