Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.02.2017 08:30:43

Peru a USA se perou o britský plynárenský trh

Přes 61 tisíc metrických tun zemního plynu míří z Peru do Velké Británie. Export suroviny z Jižní Ameriky je vážnou konkurencí pro Spojené státy.

Velká Británie se chystá na přijetí historicky prvního tankeru z Peru, naplněného více než 61 tisíci metrických tun zkapalněného zemního plynu. Podle listu Financial Times se tak děje v době, kdy se nabídka plynu na světových trzích podle nejrůznějších odhadů zvýší do roku 2020 o polovinu v porovnání s rokem 2015.

Kromě Spojených států chtějí zvýšit dodávky do Evropy také Austrálie a Rusko. To s sebou přináší tlak na pokles ceny zemního plynu, který se tak stává vážnou konkurencí uhlí a jiných energetických zdrojů.

Tanker se na cestu vydal v pondělí. Podle agentury Bloomberg je to první z celkem čtyř stovek nákladů, které k britským břehům v letošním roce zamíří. Zároveň jde o první zásilku tohoto druhu od roku 2010, jejímž cílem je severozápadní Evropa. Do Velké Británie by loď měla dorazit 21. února.

America second?

Jihoamerický exportér plynu Perupetro SA je vážnou konkurencí Spojených států v boji o britský trh. Je to mimo jiné neklamným znamením, že poměry na světovém komoditním trhu dochází ke změně poměrů. Ačkoli peruánský plyn má svá přirozená odbytiště zejména v sousedních zemích, nyní bude soutěžit s USA, které mají ambici zvyšovat svou exportní kapacitu. Zároveň se zvyšuje kapacita panamského průplavu, což potenciální dobu doručení zemního plynuPeru do Evropy znatelně zkrátí.

„Z geografického hlediska byste řekli, že je to divný obchod,“ řekl Bloombergu Nick Campbell, risk manager britské energetické společnosti Inspired Energy sídlící v Prestonu. „Na druhé straně to může být geniální tah, dostat zemní plyn na lukrativnější evropské trhy. Z nelogického se tak rázem může stát logické,“ dodal.

Peru prodává zkapalněný zemní plyn obchodníkům a o to, kam surovina nakonec zamíří, se vlastně ani nestará. Náklad plující k britským břehům dodá těžařská společnost Shell. Tradičním trhem pro peruánský zemní plyn bylo doposud Mexiko. Tam skončilo celkem 34 ze 71 tankerů, vypravených během minulého roku. Poslední dodávka do Mexika se uskutečnila vloni v říjnu.

Nedohoda s Mexikem

Důvody, proč se Peru začalo ohlížet po jiných trzích, jsou cenové. Peruánská vláda totiž byla vázána patnáctiletým kontraktem právě s Mexikem. Podmínky, za kterých plynPeru do Mexika putoval, se řídily cenovým vývojem v americkém terminálu Henry Hub, který se nachází v Louisianě. Pokusy o renegociaci smlouvy na dodávky plynu skončily krachem.

Mexiko však na nic nečeká a hledá nové dodavatele. Podle Eda Coxe, analytika zabývajícího se světovým trhem se zemním plynem není příliš jisté, zda budou další dodávky plynuPeru do Velké Británie následovat. Shell má široké portfolio odběratelů po celém světě, a tak považuji za velmi málo pravděpodobné, že by Velká Británie kupovala peruánský plyn pravidelně,“ řekl Cox listu Financial Times.

Diverzifikace nade vše

Velká Británie během dosavadního průběhu letošní zimy dovezla meziročně méně zemního plynu. Jedním z důvodů je krok Kataru, který své dodávky částečně nasměřoval do Asie, kde je letos mimořádně chladné zimní období. Tím pádem ceny zemního plynu na asijském trhu výrazně vzrostly.

Ačkoli analytici tvrdí, že Británie je plynem zásobena dostatečně (stihla nakoupit určitý objem plynuBelgie a Nizozemí), jeho ceny v posledních týdnech poskočily vzhůru. Začátkem února se milion britských tepelných jednotek plynu obchodoval za 6,12 libry, což je nejvíce od listopadu 2014. Od té doby však došlo k poklesu přibližně o 11 procent.

Výzkumný pracovník Oxford Institute for Energy Studies Thiery Bros je přesvědčen, že by jak Spojené království, tak celá Evropa, mohly vytěžit z rostoucího nadbytku plynu na trhu a zvýšit tak jeho dovoz do zásoby. „Dodávky plynu potřebujeme diverzifikovat, neměli bychom být tolik závislí na dodávkách z Ruska,“ řekl Bros listu Financial Times. „To znamená, že bychom měli získat tolik jiných dodavatelů, kolik jsme schopni,“ dodal.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688