Zloději loni vykradli přes šest tisíc domů a bytů

Třetím rokem po sobě klesl počet vykradených domácností. Přesto ale jde o 6095 případů, průměrně tak zloději každý den vykradou téměř sedmnáct bytů či domácností. Proč ale počet vloupání klesá? Lidé se stále více zajímají o kvalitní zabezpečení a pomáhá i práce policie, která se zaměřuje především na prevenci. Kaňkou tak zůstává pouze nižší úspěšnost policie při objasňování vloupaček.

Zloději loni vykradli 2 823 bytů, což je o desetinu méně než v roce 2015. U rodinných domků jde o číslo 3 272 a pokles o 13,2 procent. To je skutečně velký rozdíl oproti roku 2013, kdy bylo vykradeno 4 446 bytů a 6 671 domů, tedy téměř o polovinu více. Policii se přitom podaří objasnit jen asi 28 procent vloupání, což je výrazně horší číslo než u jiných druhů kriminality. „To je nízký údaj a máme zájem na tom, aby se tato čísla zvyšovala," říká náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild. Například u násilných trestných činů má policie úspěšnost až 87 procent, u vražd dokonce 97 procent.

Aby si vás zloděj nevybral

V ideálním případě si ale zloděj právě vaši domácnost vůbec nevybere. Jenže jak to zařídit? „Ubránit se zlodějům není vůbec jednoduché, je potřeba být stále o krok před nimi. Musíte myslet na všechno. Pořídili jste si novou cylindrickou vložku? Zloděj může využít starých dveří, do kterých se v nadsázce opře a je uvnitř. Investovali jste do speciálních fólií, díky kterým zloděj nerozbije okno? Pak nezapomeňte otevřenou ventilačku, když odcházíte do práce, to je přímo pozvánka k vám domů,“ vysvětluje Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí známou značku FAB.

Na chvíli se tak vciťte do pocitů zloděje, který hledá nejslabší článek vašeho zabezpečení. „Pokud si nevíte rady, zajděte k odborníkovi. Ten vám poradí a ukáže rizikové oblasti vaší domácnosti a také vám představí novinky a vylepšení, která můžete doma využít,“ pokračuje Hrnčíř. Podle něj je vhodné do zabezpečení investovat pravidelně. „Asi ne každý rok, ale jednou za pět let je vhodné zabezpečení projít znovu. Jak se totiž vyvíjí úroveň výrobků, tak se učí i zloději, kteří se přes dříve nepřekonatelné systémy dokážou dostat,“ varuje expert.

Zkontrolujte pojistku. Po vloupání může být pozdě

I když počet vloupání stále klesá, přesto se stále jedná o šest tisíc domácností. A ty pak musí řešit i pojistné události. Po vloupání už je ale pozdě. Mnozí lidé přijdou zkrátka, protože nesplnili to, co měli ve své pojistné smlouvě. „Pojišťovny vám například nic nedají, pokud máte zámky v nižší než třetí bezpečnostní třídě nebo pokud se k vám zloděj vloupá přes špatně zabezpečený balkon či otevřenou ventilaci v okně. Projděte si svou pojistku, abyste v případě vloupání měli splněné všechny náležitosti,“ uzavírá Hrnčíř. 

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky