Jak pro své dítě vybrat taneční kroužek?

Vynikajícím vodítkem jsou samozřejmě reference S novým pololetím jsou tu opět nábory do kroužků. Tak jestli máte doma dítě, které miluje hudbu a rádo se hýbe nebo naopak pecivála, kterého nemůžete za nic na světě zvednout od počítače, měli byste popřemýšlet o taneční škole! Tanec totiž může vašeho potomka strhnout tak, že si ani neuvědomí, že vlastně sportuje. Ale pozor! Není taneční škola jako taneční škola – jak vybrat tu skutečně dobrou? Pár stručných rad jsme připravili ve spolupráci s vedoucí lektorkou liberecké taneční školy A-Styl Lucií Jakubcovou, která má téměř dvacetiletou praxi a jež dokázala své svěřence dovést k nejednomu titulu mistra ČR.

1. Pusťte si videa na Youtube

Tanečních stylů je bezpočet a málokdo přesně ví, co si pod jednotlivými názvy vlastně představit. Sedněte proto i s dítětem k počítači a pusťte si na Youtube ukázky. Z nich si uděláte základní představu a možná rovnou najdete styl, který vašeho potomka nadchne, možná jich bude víc. Některé zase rovnou vyřadíte, protože dítě nezaujmou.

2. Zjistěte, co má škola za sebou

Zjistěte si, jak dlouho škola funguje a jaké má úspěchy. Pokud má škola letitou tradici, svědčí to o tom, že je zde dětem dobře a nejspíš se sem rády vracejí. I tak ale zkuste jít o krok dál. Pokud je skutečně dobře vedená a účastní se soutěží, měl by být vidět také pokrok ve výkonnosti. Podívejte se tedy na to, jak se vede jejich závodním týmům. Pokud jejich výkonnost dlouhodobě stagnuje, není to nejlepší signál a škola má nejspíš problém ve svém nastavení,“ popisuje Lucie Jakubcová.

3. Sežeňte si reference

Vynikajícím vodítkem jsou samozřejmě reference. Ohlasy hledejte všude! Na webu tanečního studia, na sociálních sítích, ale i mezi přáteli a známými.

4. Prověřte si kvalifikaci trenérů

S dětmi by vždy měli pracovat kvalifikovaní lektoři. Jejich profily včetně vzdělání, specializace a praxe byste měli vždy najít na webových stránkách školy. Kromě toho, že musejí být dobrými tanečníky, by měli mít složené také trenérské zkoušky a pravidelně absolvovat školení první pomoci. „Obecně tanec rozhodně nepatří k nebezpečným sportům, i když například cheerleading, zvlášť ten sportovní, je plný akrobatických prvků pyramidy, které jsou vystavěny do výšky a kde hrozí následný pád. Každý lektor musí být schopen okamžitě reagovat a když už se vyskytne úraz, tak také poskytnout základní ošetření,“ upozorňuje Lucie Jakubcová.

5. Vyzkoušejte si kurz na vlastní kůži

Neostýchejte se taneční školu navštívit a využít ukázkové hodiny zdarma. Uvidíte, jakou má kurz atmosféru, jaká je tam parta, poznáte lektora. „Právě na ukázkové hodině dítě zjistí, jestli je vybraný styl skutečně tím správným, nebo bude lepší zajít se podívat ještě na jiný a rozhodnout se později,“ doplňuje odbornice.

6. Nenuťte dítě hned závodit

Řada škol a sportovních oddílů dnes vytváří na děti okamžitý tlak. Tréninky jsou několikrát týdně, a to povinně, a vy zjistíte, že váš potomek vlastně nic jiného nestíhá nebo je terčem kritiky trenérů, že „to fláká“. Zpočátku by mělo být vždy možné, aby děti chodily tancovat tak často, jak chtějí nebo mohou. V první řadě se přeci jedná o volnočasovou aktivitu, pohyb, který má přinášet radost a uvolnění od každodenních školních povinností. „Po čase se dítě samo rozhodne, jestli se chce tanečnímu sportu věnovat více, začít jezdit na soutěže, a tudíž tomu také něco obětovat, nebo chce chodit tancovat občas a pro zábavu,“ uzavírá Lucie Jakubcová z A-stylu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky