Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.02.2017 00:04:44

1. února: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční seanci solidním růstem, brzy ale zisky odevzdaly a poté se pohybovaly do boku. Nakonec se ale všem třem indexům podařilo uzavřít v zelených číslech. Děkovat za to investoři mohou technologické firmě Apple, jejíž akcie v reakci na nečekaně příznivé úterní hospodářské výsledky zdražily o více než šest procent. Rozhodnutí americké centrální banky ponechat měnovou politiku beze změny investoři přijali s klidem.

Index Dow posílil o 0,14 % na 19 890,94 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,03 % na 2 279,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,5 % na 5 642,65 bodu.

Index volatility VIX klesl o 1,5 % na 11,81 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden a půl bazického bodu na 2,47 %.

Nejvýrazněji stouply odvětví zdravotní péče, technologický sektor a odvětví základních materiálů. Nejprudší pokles naopak postihl sektor veřejných služeb, realitní odvětví, energetický sektor a odvětví necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (1. února 2017)
Americké akcie (1. února 2017)Zdroj: Google

Akcie Applu (+6,13 %) během dne stouply na nejvyšší hodnotu za 18 měsíců. Titul podpořily výsledky hospodaření zveřejněné v úterý večer. Společnost vykázala za poslední loňský kvartál rekordní tržby a rekordní prodeje telefonů iPhone. Akcie Applu přispěly k růstu všech tří indexů, bez nich by benchmarky seanci zakončily v červených číslech.

Apple za sebou má rekordní čtvrtletí. Může neuvěřitelný příběh pokračovat?Apple za sebou má rekordní čtvrtletí. Může neuvěřitelný příběh pokračovat?Jedním z pomyslných vrcholů výsledkové sezóny na Wall Street je tradičně odhalení hospodářských čísel technologického ...

Vedle akcií Applu se v indexu Dow dařilo také cenným papírům chemického obra DuPont (+1,11 %) nebo farmaceutického podniku Pfizer (+0,83 %) a banky Goldman Sachs (+0,59 %). Klesla naopak cena akcií softwarového vývojáře Microsoft (-1,66 %), technologického konglomerátu United Technologies (-1,36 %) či mobilního operátora Verizon Communications (-1,27 %).

Americké akcie (1. února 2017)
Americké akcie (1. února 2017)Zdroj: Finviz

Měnový výbor Fedu na svém prvním zasedání od doby, kdy se Donald Trump ujal funkce amerického prezidenta, ponechal podle očekávání hlavní úrok beze změny. Měnový výbor byl optimistický ve výhledu vývoje americké ekonomiky, avšak neposkytl žádné informace, které by naznačily, kdy se chystá úroky zvýšit. To mělo negativní dopad na akcie finančních společností.

Z makrodat investoři vyhodnocovali mimo jiné dílčí zprávu o situaci na americkém trhu práce. Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech podle údajů organizace ADP v lednu vytvořili asi 246 000 nových pracovních míst. To je nejvíce za sedm měsíců a výrazně více, než se čekalo.

Statistické údaje z USA podle analytiků posilují očekávaní, že páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti bude příznivá. To by mohlo dát americké centrální bance další důvody k tomu, aby v letošním roce zvýšila své základní úrokové sazby celkem třikrát.

Po konci řádného obchodování se hospodářskými výsledky pochlubily mimo jiné Facebook (v řádném obchodování +2,23 %) a MetLife (v řádném obchodování -0,17 %).

Nejdůležitější středeční události na amerických trzích:

  • Měnový výbor americké centrální banky ponechal úrokové sazby beze změny. Základní úrok tak zůstává v pásmu 0,5-0,75 %, kam jej FOMC zvýšil v prosinci z 0,25-0,5 %. V prosincové prognóze výbor odhadl, že by se v letošním roce měla sazba zvýšit třikrát. Dvoudenní zasedání Fedu, které skončilo ve středu večer, bylo první od doby, kdy se Donald Trump ujal funkce amerického prezidenta.
  • Německá automobilka Volkswagen se dohodla, že ve Spojených státech vynaloží nejméně 1,26 miliardy dolarů (31,6 miliardy ) na odškodnění majitelů a na úpravu či odkup 80 000 naftových vozů s třílitrovými motory, které umožňují manipulovat s emisními testy. Pokud by regulátoři neschválili plány na úpravu těchto vozů, mohly by se náklady vyšplhat na více než čtyři miliardy dolarů (100 miliard ). Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů.
  • Německý výrobce automobilových součástek Robert Bosch zaplatí ve Spojených státech 327,5 milionu dolarů (přes osm miliard ) za urovnání civilních žalob souvisejících s emisním skandálem automobilky Volkswagen. Firma to oznámila ve středu.
  • Neúspěch demokratické kandidátky Hillary Clintonové, favoritky miliardáře Warrena Buffetta, v prezidentských volbách nijak neutlumil aktivitu Věštce z Omahy na akciových trzích. Druhý nejbohatší muž planety se v minulém týdnu pochlubil, že od vítězství Donalda Trumpa ve volbách jeho výkladní skříň Berkshire Hathaway nakoupila akcie v hodnotě 12 miliard dolarů.
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 27. ledna po sezónním očištění údajů klesl proti předchozímu týdnu o 3,2 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Podle zprávy agentury ADP vytvořil soukromý sektor ve Spojených státech v lednu 246 tisíc pracovních míst. Očekával se výsledek 168 tisíc. V prosinci v soukromém sektoru vzniklo podle ADP 151 tisíc nových míst (revidováno ze 153 tisíc).
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA v lednu podle finálních dat společnosti Markit vzrostl z 54,3 bodu v prosinci na 55 bodů, což je téměř dvouleté maximum. Očekávalo se zvýšení ukazatele na 55,1 bodu. Index sestavovaný institutem ISM stoupl na 56 bodů z 54,5 bodu v prosinci (odhad: 55 bodů).
  • Prodeje aut ve Spojených státech v lednu dosáhly v celoročním přepočtu úrovně 17,61 milionu jednotek. Vyplývá to z údajů společnosti Autodata. Loni v lednu činily anualizované lednové prodeje asi 17,9 milionu.
  • Mizuho snížila cílovou cenu akcií Under Armour na 23 ze 32 USD.
  • Stifel Nicolaus snížila cílovou cenu akcií Under Armour na 19 z 28 USD.
  • Stifel Nicolaus snížila cílovou cenu akcií Hasbro na 81 z 83 USD.
  • Stifel Nicolaus zvýšila cílovou cenu akcií Apple na 130 ze 115 USD.
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Apple na 140 ze 125 USD.
  • SunTrust snížila cílovou cenu akcií Fitbit na 7 z 8 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Vrátí se akciové trhy do roku 1982 aneb Jaká byla nálada na začátku býčího trendu, který trval 19 let?Vrátí se akciové trhy do roku 1982 aneb Jaká byla nálada na začátku býčího trendu, který trval 19 let?

Po tak dlouhém býčím trendu, jakého jsme v současnosti svědky, je na akciových trzích těžké očekávat výraznější růst. Podle toho také vypadají předpovědi a očekávání mnoha ekonomů a investorů. Když ale srovnáme stávající situaci s rokem 1982, budeme příjemně překvapeni. Alespoň ti z nás, které optimismus hned tak neopouští.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688