Zlato: Nákupní kurzy jako v lednu 2016

Autor: Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
30.01.2017 12:17:34

Trendy se rodí ve skepsi a umírají v euforii.

Dne 23. prosince 2016 dosáhla nálada investorů měřená tzv. Gold-sentiment-indikátorem 30-ti letého minima. A to i navzdory tomu, že cena zlata vzrostla za minulý rok o +7%.
Vysvětlením principů tzv. „analýzy sentimentu trhu“ bychom překročili formát našeho příspěvku. Pro naše účely postačí, když objasníme, že tato analýza zkoumá náladu účastníků trhu ve vztahu k určitému aktivu- v našem případě ke zlatu jako investičnímu médiu. Využívá se přitom zákonitosti, že krajně skeptická nálada ukazuje na brzký pozitivní obrat trendu a opačně. Tedy, že pozitivní trendy se rodí ve skepsi a umírají v euforii.

Obrázek grafu 1 ukazuje právě tento úkaz. Ve spodní části grafu je onen indikátor ukazující extrémní hodnotu hluboko pod -2 body. Přesně v tomto bodu největší skepse došlo k obratu trendu (modrá šipka). Během následující měsíce pak poskočila cena z 1131 USD na 1200 USD, tedy o 6% za měsíc.


Graf 1: Cena zlata 2015-2017 a indikátor sentimentu trhu (zdroj: Stockchart.com, Krisensicherinvestieren)

Modrá šipka ukazuje, že v okamžiku, kdy dosáhla nálada investorů 30 letého minima, se cena zlata obrátila vzhůru.

 Hurá, negativních komentářů na zlato přibývá.

 Typickým průvodním jevem této skepse je také odraz daného tématu v médiích. Pro aktuální situaci je typická řada negativních komentářů, dokonce i v médiích, které se jinak těmito specifickými tématy moc nezabývají.

V souladu se zákonitostmi analýzy sentimentu trhu lze očekávat, že nejvíce negativních komentářů lze číst právě nyní, když je indikátor na svých minimech, tedy skepse je maximální. A skutečně – Frankfurter Allgemeiner Zeitung přinesl redakční článek dne 14. ledna 2017, kterému věnovali dokonce nezvykle hodně prostoru, téměř celou stranu.
Již samotný název dává tušit celkový tenor příspěvku: „ Zlato není nic jiného, než mrzká spekulace.“ Kromě typických závěrů, které jsou bankami a finančním průmyslem notoricky opakovány jako mantra, tedy například že zlato nepřináší úroky a tím pádem ani úroky z úroků a že i zlato kolísá ve své ceně (tak jakýpak „bezpečný přístav?“), přináší autor ještě řadu argumentací téměř až kabaretní povahy. Tak podle autora ztrácí zlato svůj význam v roli ochránce úspor, neboť poslední velká hyperinflace se odehrála již velmi dávno ve 20. letech minulého století . Nuže. Má poslední autonehoda se odehrála také poměrně dávno -v roce 1997. V logice autora tudíž mohu ušetřit peníze za havarijní pojištění, protože s další nehodou již nemusím počítat. Následně autor článku přechází k tématu kolísání Eura vůči USD. Kuriózně tuto zřejmou slabinu finančního systému rovněž přetváří jako problém zlata. Doporučení finančních derivátů na zlato místo jejich „fyzické matky“ patří spíše do kategorie záměny cílů (spekulace nebo pojistka?). Úsměvné je autorovo rozčílení nad ekonomickou samozřejmostí, že u nižších gramáží slitků a mincí je cena za gram vyšší než u slitků větších. Zde by bylo na místě se autora zeptat, zda také mouku kupuje po pytlích? Neboť kilogramový balíček v Tescu je také dražší než cena kilogramu v 50 kilovém pytli.  Autor v ráži se ještě negativně dotkne i vzácných sběratelských mincí, aby nechal svůj výkon vyznít v robustním závěru: „Jedno jak se zlata dotknete, všude jsou jen rizika. Proto se zlato nehodí pro rozumnou výstavbu majetku a to ani jako příměsek.“

Věřte, že nic nečteme raději, než takovéto jednostranně zaměřené články. Ty nám totiž prozrazují, že se již brzy můžeme těšit na pozitivní cenový vývoj. Zůstává jen údiv, jak může úspěšný žurnalista dojít k takovým závěrům. Zjevně mu uniká znalost finančních dějin lidstva, které jsou plné státních bankrotů a kolapsů měn a to i navzdory úroků z úroků. Navíc v době, kdy se negativní úroky staly realitou. Někteří věhlasní američtí ekonomové žádají negativní úroky až k úrovni -6%. Pak se majetek autora programově posune směrem k nule- garantovaně a bez rizika.

Kde leží nákladová cena 1 unce zlata?

Pokles ceny zlata mezi lety 2011-2015 vedl u producentů zlata k intenzívnímu hledání rezerv a masívnímu snížení nákladů na těžbu. Tak se podařilo celkové náklady na produkci 1 unce zlata dostat v průměru těsně pod hranici 1000 USD. Největší světový producent Barrick Gold dostal náklady dokonce na 800 USD/unci.

Každý další vzestup ceny zlata znamená tedy pro producenty čistý zisk, který je na burze honorován vzestupem kurzu akcie. Proto akcie zlatých dolů velmi bouřlivě reagují na změnu ceny zlata. (Viz. graf 2) 

Graf 2: Cena zlata vs. kurs indexu zlatých dolů (zdroj: Wallstreet online) 

Z grafu je patrné, že akcie zlatých dolů (světle zelená křivka) velmi agresivně reagují na změnu ceny zlata (tmavě zelená křivka).

Bill Gross promluvil...

 je zřejmě nejúspěšnější manažer dluhopisových fondů všech dob. V amerických médiích je nazýván „král dluhopisů“. Tento člověk napsal 10.1.2017 něco, co by neměl přehlédnout ani laik, kterému řeč finanční matematiky jinak moc neříká.

„Pokud úroky 10 letých amerických státních dluhopisů překročí důležitou hodnotu 2,6% (aktuálně 2,47%- poznámka autora)), začne tímto dlouhotrvající propad dluhopisů. Dávejte pozor na tuto metu 2,6%. Je mnohem důležitější než 20.000 bodů u Dow Jones indexu, je mnohem důležitější než 60 USD/barel ropy, mnohem důležitější než paritní kurz Euro/USD. Tato meta je klíčem pro úroky a možná i pro akcieroce 2017.“

Krátké laické vysvětlení. Rostoucí úroky znamenají automaticky propady cen dluhopisů. Právě na dluhopisech stojí a padají téměř všechny penzijní fondy světa. Razantní propad kurzů státních dluhopisů by vedl k velkým ztrátám na majetku dlouhodobých střadatelů.

Současně stoupající úroky vedou zpravidla k propadům akciových trhů. 

Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 12:00 1 unce 2 154,07 USD
19.03.2024 11:52 1 unce 2 153,43 USD
19.03.2024 11:46 1 unce 2 153,85 USD
19.03.2024 11:40 1 unce 2 153,89 USD
19.03.2024 11:34 1 unce 2 153,77 USD
19.03.2024 11:28 1 unce 2 154,60 USD
19.03.2024 11:20 1 unce 2 155,72 USD
19.03.2024 11:12 1 unce 2 153,64 USD
19.03.2024 11:06 1 unce 2 153,61 USD
19.03.2024 11:00 1 unce 2 153,23 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.