Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.01.2017 06:15:43

MMF aktualizoval výhled pro Latinskou Ameriku

Očekávané posílení dolaru, lepší výhled Číny a oživení na komoditním trhu. I tohle bude mít podle MMF nezanedbatelný vliv na hospodářství latinskoamerických zemí.

Země jižní a střední Ameriky se mohou těšit na očekávanou změnu v hospodářské politice Spojených států. Ty by měly pod vedením čerstvého prezidenta Donalda Trumpa udržet v tomto i příštím roce solidní hospodářský růst kolem 2,5 procenta. Navíc se díky očekávanému zvyšování úrokových sazeb americkým Fedem zhodnocovat dolar a díky tomu s největší pravděpodobností poroste poptávka Američanů po zahraničním zboží. Tedy i po tom, které pochází ze zemí na jih od USA.

K tomu je podle Mezinárodního měnového fondu zapotřebí počítat i se zlepšeným výhledem čínské ekonomiky nebo s pokračujícím oživeným na komoditních trzích. To bude hrát do karet exportérům ropy a zemního plynu. Ale ne všechny latinskoamerické země jimi jsou.

Globální nejistota

Proto MMF předpokládá, že dopady aktuálního globálního ekonomického dění budou mít na latinskoamerické státy (tedy země střední a jižní Ameriky) různé dopady. Podle Fondu může být pozitivní efekt hospodářského růstu v USA vynulován vyššími úrokovými sazbami a nejistotou, která pramení z naznačované obchodní politiky Donaldem Trumpem.

Hospodářský rozvoj tak bude záviset především na domácí poptávce. Mezinárodní měnový fond pro tento rok předpovídá celému regionu hospodářský růst ve výši 1,2 procenta a pro rok příští dokonce 2,1 procenta. Oživení je však o něco mírnější, než se kterým MMF počítal ještě vloni v říjnu.

Podle MMF je zapotřebí, aby ekonomická aktivita, kterou dnes přiživuje zejména kvantitativní uvolňování v monetární politice, byla podpořena také adekvátní politikou fiskální. Z dlouhodobého hlediska je ale důležité provést reformy, které budou zaměřené na nabídkovou stranu ekonomiky.

Argentina lepší Brazílie

Brazílie má za sebou další rok hospodářské recese a indikátory z konce loňského roku naznačují, že na oživení si bude muset ještě nějakou dobu počkat. „Soukromá spotřeba je stále ještě velmi slabá,“ MMF ve svém výhledu. Přesto pro letošní rok Brazílii předpovídá růst HDP ve výši 0,2 procenta. Tamní hospodářství se ale bude stále potýkat s vysokou nezaměstnaností a vysoké zadlužení soukromého sektoru bude brzdou agregátní poptávky.

Tradiční rival, Argentina, má obdobné hospodářské problémy. Ekonomickou recesi se však ve druhé polovině loňského roku podařilo zpomalit, a tak pro letošní rok MMF předpovídá Argentině oživení. HDP by měl vzrůst o 2,2 procenta. Motorem prý bude růst reálných mezd a z toho vyplývající růst spotřebních výdajů domácností. Argentina se také může těšit na růst zahraniční poptávky po jejím zboží a očekává se, že porostou i veřejné investice. A to všechno za podstatného snížení inflace, která by měla zůstat jen mírně nad cílovou hodnotou argentinské centrální banky.

Kolumbie, která momentálně prochází obdobím přísnější monetární i fiskální politiky, nečekaně rychle zvládá snižovat deficit běžného účtu platební bilance. Tím výrazně redukuje externí rizika. Přestože v uplynulém roce byla ekonomická aktivita o něco slabší než se původně předpokládalo, nižší míra inflace přispívá k obnovení střednědobého hospodářského růstu. Tamní vláda také oznámila přijetí strukturálních a daňových reforem, které vytvoří prostor pro klíčové investice do infrastruktury.

„Měděný“ růst

Mezinárodní měnový fond letos předpovídá Chile růst HDP ve výši 2,1 procenta, což je oproti minulému roku zrychlení o půl procentního bodu. Tahouny tohoto růstu přitom bude pokračující uvolněná měnová politika a rostoucí ceny mědi na světovém trhu. „Slabinou zůstává nejistota v domácí poptávce, vyšší zahraniční úrokové sazby a nejistý vývoj v regionu,“ věští MMF.

Naproti tomu Peru neohroženě roste. Letos má tamní životní úroveň stoupnout o 4,3 procenta. Také to je důsledek rostoucí poptávky po mědi, která je klíčovým vývozním artiklem této jihoamerické země. Za růstem se ale skrývají také vyšší veřejné výdaje a robustní soukromá spotřeba. Podle odhadů MMF Peru postupně uzavírá svou produkční mezeru a mělo by se začít soustředit na fiskální konsolidaci, strukturální reformy, zvyšování úrovně vzdělanosti a potlačování šedé ekonomiky.

Inflace hrozí i v Mexiku

Venezuela je z hospodářského hlediska prakticky v rozkladu. Zmítá se v hluboké krizi doprovázené hyperinflací. Ta je způsobená rozpočtovými deficity, které jsou monetizovány centrální bankou. Vláda však přijímá řadu nelogických kroků jako například restrikce na dovoz zboží. V obchodech je nedostatek, kvete černý trh, lidem chybí základní potraviny. Letošní rok však podle MMF žádné zlepšení neslibuje.

Před velkou výzvou stojí Mexiko. Jeho hospodářství sice roste, ale zřejmě bude vystaveno tlaku ze strany USA. Dvacetiprocentní cla, která na dovoz mexického zboží tento týden uvalil Donald Trump jsou toho důkazem. MMF proto doporučuje, aby Mexiko začalo myslet na zadní kolečka a vláda by měla už nyní přistoupit k fiskální konsolidaci. „Je třeba udržet důvěru v mexickou ekonomiku a veřejný dluh dostat do rozumných mezí,“ říkají analytici MMF. Problematickou se také může jevit akcelerující inflace v důsledku prudkého oslabení mexického pesa.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688