Z Brna do Prahy hyperloopem za pár minut: projekt má už na začátku problémy...

TNBiz, 30.1.2017

Podle některých odborníků je tubusová dráha nereálná. Tvůrci podle nich zapomněli na to, že trasa by musela vést přes Vysočinu, tedy přes hornaté prostředí a navíc nepočítají s tím, že se u nás během roku výrazně mění teploty.

Brněnský primátor se dohodl se společností Hyperloop Transportation Technologies, že začnou společně pracovat na projektu, podle něhož by měl v budoucnu vyrůst na trase Praha - Brno - Bratislava vakuový tubus ve kterém by se cestovalo rychlostí až 1200 kilometrů v hodině.

Jenže odborníci z brněnského Ústavu fyzikálního inženýrství vidí v celém projektu, jehož investice by si vyžádaly desítky miliard korun, dost velké nesrovnalosti.

"Základní problém je samotný hyperloop a k tomu vakuum. Ta kapsle musí zastavit a zastavení znamená spoustu problémů. Velký problém je tepelná roztažnost a ocel, ať chcete nebo ne, se roztahuje, rozpažuje. A to dělá stovky metrů na trase Praha - Brno," řekl TV Nova Petr Dvořák z Vysokého učení technického.

Na trase leží také Vysočina a to je možná největší úskalí projektu.Je totiž hornatá a to znamená samé stoupání a klesání.

"Je to jednodušší stavět někde na poušti, kde máte rovinu, ale tady to může přinášet velké problémy- Musíte dělat zatáčky a ty způsobí to, že cestovatel při tak vysokých rychlostech pocítí nebezpečné přetížení," varuje Dvořák z Vysokého učení technického.

Každopádně být za pár minut v Praze by se Brňákům zamlouvalo. "Bych počkala, až to otestujou, a když by přežili ti první, tak bych to zkusila," řekla TV Nova jedna z obyvatelek Brna. "Je to výborný nápad a doufám, že se to zrealizuje," myslí si další z obyvatel moravské metropole.

Projektu si samozřejmě všimli i odborníci po celém světě a nadšeně o něm informují na sociálních sítích. Zjevně ale nebyli přímo na místě, aby si zjistili detaily. Podle nich by totiž do slovenské Bratislavy vedla trasa z Prahy přes Brno, které prý leží v Československu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky