Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.01.2017 06:48:58

Americkým akciím bude dál prospívat oživení a růst ziskovosti korporátního sektoru

Pár dní po volebním vítězství Donalda Trumpa jsem došel k závěru, že by se mu skutečně mohlo podařit stimulovat ekonomický růst. Své projekce růstu amerického hospodářství v letošním roce jsem proto zvýšil z 2,5 % na 3 %. Od té doby pozorně sleduji zejména to, zda dochází k růstu podnikatelského a spotřebitelského optimismu.

Za pozornost stojí, že MMF před několika dny také zvýšil očekávaný růst amerického produktu v letošním a příštím roce. Fond tvrdí, že tempo růstu by mohlo být až o půl procentního bodu výše, než se dříve domníval. Hlavní příčinou by mělo být snížení daní a vyšší investice do infrastruktury. Podle MMF by tak letošní produkt rostl o 2,3 % a příští rok by ekonomická aktivita posílila o 2,5 %. Podobně své projekce zvedla i Světová banka.

Rostoucí optimismus znamená, že se lepší i výhled týkající se ziskovosti korporátního sektoru a růstu tržeb. Zisky i tržby se zotavují z recese, do které korporátní sektor po létě roku 2014 stáhl energetický sektor. Tato zisková recese skončila na počátku minulého roku, když došlo k obratu na trhu s ropou. Nyní bychom měli věnovat pozornost zejména tomu, že očekávané zisky a tržby společností z indexu S&P 500 od jara minulého roku rychle rostou a dostávají se na nová maxima.

Dobrým vedoucím indikátorem pro tržby obchodovaných společností je PMI výrobního sektoru. Tento index se během prosince minulého roku dostal na hodnotu 54,7, což je nejvýše od prosince 2014. Pozitivní je i vývoj maloobchodních tržeb, které rostly v prosinci meziměsíčně o 0,6 %.

Optimistické signály vysílají i krátkodobé vedoucí indikátory. Citigroup Economic Surprise Index se v lednu dostal na hodnotu 40,7, která se blíží nejvyšší hodnotě z minulého roku. Index cen komodit CRB prochází oživením a v polovině ledna si za posledních 12 měsíců připisoval 23,8 %. Můj vlastní index, který nazývám Boom-Bust Barometer, roste téměř vertikálně a dostává se do rekordních maxim. To samé platí o týdenních indikátorech od YRI a ECRI – viz následující graf:

 

Meziroční změny tržeb ve výrobním a obchodním sektoru (vyznačeno modře) a tržeb společností z indexu S&P 500 popisuje druhý obrázek:

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688