Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.01.2017 23:44:58

25. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zahájily středeční seanci zhruba půlprocentním růstem a benchmark Dow Jones Industrial Average hned v úvodu stoupl nad úroveň 20 000 bodů. Dařilo se většině hlavních sektorů, nejprudčeji vzrostly akcie z finančního odvětví.

Dow nakonec posílil o 0,78 % na 20 068,51 bodu (absolutní rekord posunul na 20 082 bodů), S&P 500 přidal 0,8 % na nové zavírací maximum 2 298,37 bodu (rekord navýšil na 2 299,55 bodu) a index technologického trhu Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,99 % na novém zavíracím maximu 5 656,34 bodu (absolutní maximum posunul na 5 658,59 bodu).

Index volatility VIX ve středu klesl o 2,35 % na 10,81 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 2,515 %.

Americké akcie (25. ledna 2017)
Americké akcie (25. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie výrobce letecké techniky Boeing (+4,24 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,98 %), technologické firmy Apple (+1,57 %) a banky JPMorgan Chase (+1,55 %). Pod nulou naopak uzavřely cenné papíry výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,8 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (-0,76 %) nebo operátora Verizon Communications (-0,7 %).

"Katalyzátorem růstu jsou nyní především kroky nového prezidenta. Trh oceňuje to, že Trump dělá jasná rozhodnutí, a osvětluje tak stále větší část toho, co bylo ještě nedávno ve tmě," říká Quincy Krosby, tržní stratég ve společnosti Prudential Financial. "Nyní se média u indexu Dow Jones zaměří na metu 21 000 bodu," dodává.

Ryan Detrick, tržní stratég ve společnosti LPL Financial, však upozorňuje, že další prudký růst indexu Dow by mohl přispět ke vzniku nebezpečné bubliny. Detrick navíc připomíná , že únor v letech po prezidentských volbách patří od roku 1950 mezi velmi slabé měsíce.

Hladinu 19 000 bodů index Dow prorazil 22. listopadu. Od té doby k jeho růstu nejvýrazněji přispěly akcie banky Goldman Sachs (154,6 bodu), počítačové firmy IBM (90,6 bodu), výrobce letadel Boeing (75,5 bodu), zábavního konglomerátu Walt Disney (69,8 bodu), zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (56 bodů) a technologického podniku Apple (56 bodů).

Americké akcie (25. ledna 2017)
Americké akcie (25. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Ve firemním segmentu investoři ve středu sledovali především výsledkovou sezónu - hospodářskými výsledky za poslední tři měsíce loňského roku se pochlubily firmy United Technologies (-0,58 %)Boeing (+4,24 %) nebo Freeport-McMoRan (-3,06 %). Po konci obchodování na trh čísla poslaly mimo jiné podniky AT&T (v řádném obchodování +0,07 %)QUALCOMM (v řádném obchodování +3,45 %)eBay (v řádném obchodování +0,8 %) nebo Mattel (v řádném obchodování +1,19 %).

Nevydařenou seanci za sebou mají akcie hliníkárenského gigantu Alcoa (-2,59 %), který v úterý večer zveřejnil výsledky za poslední loňské čtvrtletí, které byly na úrovni zisku výrazně slabší, než se čekalo.

Nejdůležitější středeční události na amerických trzích:

  • Před třiceti lety index Dow Jones Industrial Average, který byl vytvořen v roce 1896, a je tak jedním z nejstarších akciových benchmarků na světě, překonal hranici 2 000 bodů. O tři desítky let později se index dostal na desetinásobek této hodnoty. Cesta k překonání psychologické hranice ale nebyla lehká. Těsně pod 20 000 bodů se index pohyboval více než měsíc, v prvním lednovém týdnu navíc uzavřel obchodování jen 0,37 bodu pod magickou hranicí.
  • Technologická společnost Cisco Systems koupí za 3,7 miliardy USD (93,2 miliardy ) amerického výrobce podnikového softwaru AppDynamics. Pro Cisco je to jedna z největších akvizic za poslední roky, kdy se firma snaží najít nové příležitosti k růstu i mimo své hlavní aktivity, výrobu zařízení pro internetové a komunikační sítě.
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 20. ledna po sezónním očištění údajů vzrostl proti předchozímu týdnu o 4 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Index cen domů FHFA v listopadu meziměsíčně stoupl o 0,5 % (odhad: +0,4 %, říjen: +0,3 %).
  • EIA: Zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu vzrostly o 2,84 milionu barelů (odhad: +2,815 milionu barelů).
  • Největší americká banka JPMorgan Chase bude údajně spravovat aktiva společnosti BlackRock v hodnotě 1 bilionu dolarů. Dosud se o ně starala americká banka State Street. JPMorgan Chase nyní spravuje aktiva v hodnotě zhruba 20,5 bilionu dolarů.
  • Citigroup zvýšila doporučení na akcie Alcoa na "buy" z "neutral".
  • Deutsche Bank zvýšila doporučení na akcie Alcoa na "hold" ze "sell".
  • RBC Capital snížila doporučení na akcie Verizon na "sector perform" z "outperform".
  • Raymond James snížila doporučení na akcie Verizon na "market perform" z "outperform".
  • Atlantic Equities snížila doporučení na akcie Coach na "neutral" z "overweight".
  • Raymond James snížila cílovou cenu akcií Johnson & Johnson na 122 ze 125 USD.
  • Raymond James zvýšila cílovou cenu akcií Yahoo! na 57 z 53 USD.
  • Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu akcií DuPont na 90 z 82 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Americký index Dow Jones Industrial Average ve středu překonal hranici 20 000 bodů, za posledních třicet let ušel dlouhou cestu
Před třiceti lety index Dow Jones Industrial Average, který byl vytvořen v roce 1896, a je tak jedním z nejstarších akciových benchmarků na světě, překonal hranici 2 000 bodů. O tři desítky let později se index dostal na desetinásobek této hodnoty. Cesta k překonání psychologické hranice ale nebyla lehká. Těsně pod 20 000 bodů se index pohyboval více než měsíc, v prvním lednovém týdnu navíc uzavřel obchodování jen 0,37 bodu pod magickou hranicí.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688