Kolik nás bude stát mráz na poplatcích za teplo?

TNBiz, 31.1.2017

Dnes se píše 24. ledna a víte, kolik meteorologové evidují za leden mrazivých dnů? Přesně 24. Z toho bylo dokonce 16 dnů tzv. ledových, tedy s celodenní teplotou pod nulou. Přitom jsme loni v lednu dvakrát měli téměř jaro, kdy se teploty vyšplhaly až na 10 °C.

Mráz, který zalézá až za nehty, nás navíc jen tak neopustí. I tento týden meteorologové očekávají, že teploty v noci spadnou až na - 16 °C. K tomu celý týden budeme mít nízkou oblačnost, inverzi a mrznoucí mlhy. A byť se má o víkendu současná inverze trochu rozptýlit, teploty se budou stále držet hodně hluboko, zejména v noci.

I laika v takové situaci napadne, že teď "protápí" podstatně více peněz než minulou zimu. A přichází druhá otázka: Jak se to projeví na účtu? Samozřejmě si za vytápění připlatíme víc, ale panika ještě zdaleka není na místě.

Proč? "Je to dáno rozdíly mezi vyúčtováním a topnou sezónou. Topná sezóna začíná zhruba v září a trvá do května. Vyúčtování za teplo se ale dělá podle kalendářního roku, tedy od ledna do prosince. Náklady za vytápění, které lidem vznikají teď, se budou platit až v roce 2018," vysvětlil mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kauffman.

Podle něj nemá zatím cenu z výrazně chladného ledna panikařit, protože počasí se může ještě proměnit a oteplit. "Lidem bych doporučil počkat asi tak do května a pak se obrátit na správce objektu, který dělá vyúčtování tepla. Pokud by byly skutečně dlouhé mrazy a dlouhá zima, je možné pak navýšit zálohy za teplo pro druhou polovinu roku," doporučil mluvčí Pavel Kauffman. Těm, kteří vytápějí dům vlastním kotlem, pak radí dělat si každý měsíc "uzávěrku" nákladů za topivo (např. plyn) a podle toho pak přidat nebo ubrat na zálohách.

Stručně řečeno - aktuálně by vás měly zajímat především náklady, které jste protopili do konce loňského roku. A i když prosinec nebyl tak chladný jako současné dny, bylo rozhodně méně teplo než v roce předchozím. "Také topná sezóna začala dřív. Ta startuje, pokud se alespoň dva dny průměrné denní teploty pohybují pod 13 °C. Topit bychom tak většinou měli od loňského 1. října," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

I proto byste měli účtům za plyn či za teplo věnovat větší pozornost než třeba loni. Ale není nutné děsit se už předem. "Určitě nějaký nárůst nákladů bude, ale žádný skokový nebo enormní," klidní mluvčí sdružení tepláren Pavel Kauffman.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky