Mrazy způsobují omrzliny i smrt: odborník radí, co nikdy nedělat!

TNBiz, 23.1.2017

Celodenní mrazy, při kterých teploty padají i na -15 °C, představují pro lidský organismus velkou zátěž. Všeobecně platí, že chlad ohrožuje každého člověka, největší nebezpečí ale představuje pro lidi bez domova, seniory, děti a pacienty s chronickým onemocněním.

Lidské tělo na velmi nízké teploty reaguje zúžením cév (jedním z prvních projevů je silný třes), které má za následek zvýšení krevního tlaku. Obzvlášť ve chvílích, kdy srdce člověka není úplně v pořádku, může tato zátěž znamenat i smrt.

Vážná poranění mrazem

 Své o tom ví i mluvčí pražských záchranářů Dominik Horn, který má informace hned o několika vážných (až smrtelných) případech. "Jsou dva typy poranění chladem. Jedno je celkové (prochladnutí, promrznutí až umrznutí) a druhé lokální (omrzliny, které se týkají zejména periferních částí jako jsou ruce, nohy a to, co čouhá ven z čepice - nos, uši, brada, rty)," vysvětlil.

- omrzliny

Omrzliny představují riziko zejména kvůli tomu, že bolest člověk cítí jen chvíli. I přesto je ale třeba být velmi pozorný. "Chladem se tak zúží cévy na periferii, nejprve to začne bolet a pak ta bolest ustane - končetiny jsou necitlivé, nedají se ovládat, ztrácí se krevní oběh," vysvětluje Horn. Lidé pak mají často tendence zmrzlé ruce či nohy rychle zahřát - to nikdy nedělejte! "Ve chvíli, kdy bychom náhle zvýšili teplotu, tak může nastat tzv. smrt ze záchrany - studená krev na periferii se dostane k srdci a srdce může zastavit," upozorňuje Horn.

V tuto chvíli je nejlepší tělo zahřívat postupně. Nejprve jít do místnosti s nižší teplotou (ne pokojovou) - využít můžete i chodbu. Je důležité co nejméně hýbat končetinami a postupně se ohřívat - třeba tak, že si ruce dáte do podpaží.

- prochlazení až zmrznutí

Jak říká jeden výrobce outdoorového oblečení - neexistuje špatné počasí, existuje jen špatné oblečení. Vždy je potřeba se teple oblékat! Zapomínat byste neměli ani na čepici, právě z hlavy utíká velká část tepla. "Chlad ovlivňuje každého - někoho víc, někoho méně. Obecně jsou ohroženější senioři a děti, protože schopnost termoregulace je snížená," upozorňuje Horn. Nejohroženější skupinou jsou ale lidé bez domova, kteří žijí venku a nemají se kde ohřát.

Pozor na alkohol!

Velké zdravotní riziko představuje i alkohol. V zimě vám nepomůže, právě naopak! "Roztáhne cévy v kůži a dává tělu pocit tepla. Tělo se pak mnohem rychleji zbavuje tepla, které by si za normálních okolností bylo schopné udržet," vysvětluje Horn. Prudká ztráta tělesné teploty vede k podchlazení - následkem může být i smrt.

Riziko střídání teplot

Při mrazivém počasí se lidé těžko vyhnou tomu, aby nemuseli přecházet z tepla do zimy. Velké a náhlé poklesy teplot pak mají negativní vliv hlavně na dýchací systém. "Ve chvíli, kdy přecházíte, organismus je náchylnější na virové infekce a může mnohem snadněji dojít k nachlazení nebo k prochladnutí," varuje Horn.

Zima a smog

V posledních dnech vyhlásili meteorologové několik výstrah před zvýšenou smogovou situací. Ani tu by lidé neměli podceňovat. "Ve chvíli, kdy je smogová situace, tak je mnohem víc výjezdů u lidí trpících chronickými onemocněními dýchacího a oběhového systému," potvrzuje mluvčí záchranářů. Lidé by měli v těchto situacích co nejméně vycházet ven, větrat krátce a rychle. A na co hlavně nezapomínat? "Jakákoli fyzická aktivita ve chvíli, kdy je zvýšená smogová situace, člověka ohrožuje!" varuje na závěr Horn.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky