Krutá zima: v Praze zemřel kvůli mrazu už patnáctý člověk

TNBiz, 22.1.2017

Tělo muže leželo ve vraku auta. Policisté na místě vyloučili, že by stal obětí trestného činu. "S největší pravděpodobností muž skonal vlivem velice chladného počasí, vyšetřování totiž ukázalo, že muž v tomto vraku vozidla žije dlouhodobě," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Za letošní zimu jen v Praze zemřelo kvůli mrazům už 15 lidí. Záchranka vyjížděla i k desítkám silně podchlazených. "Od prvního ledna 2017 evidujeme 71 podchlazení, jen za tento týden se jedná o 27 lidí, které potom odvážíme do pražských nemocnic k dalšímu ošetření," uvedla Jana Poštová z pražské záchranky.

Nezřídka jde o lidi bez domova, u kterých často hraje roli i alkohol. Ten totiž roztahuje cévy a člověk získá falešný pocit, že je mu teplo. Jenže je to právě naopak. "Teplo, které je uvnitř těla, se vyplavuje více ven na povrch," vysvětlil toxikolog Nemocnice na Bulovce Jaroslav Zikmund.

Policisté teď častěji kontrolují opuštěné budovy, křoví a lesoparky. "Samozřejmě se v těchto chladných dnech zaměřují na kontrolou míst, kde se zdržují osoby bez trvalejšího přístřešku," doplnil Hulan.

Města na zimu rozšiřují kapacitu lůžek v noclehárnách. Ty jsou třeba v Praze teď obsazeny zhruba z 80 procent a přenocování je tady při současných mrazech zadarmo. Nesmějí tam ale lidé se psy nebo pod vlivem alkoholu. Ti pak tráví noci venku.

Třeba v Brně mají noclehárny teď plné, lidé tam v zimě ale mohou využívat i noční krizová centra. "Jedná se o zařízení bez lůžek a noc tam může přečkat až 132 lidí," popsal mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Podle výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí u nás žije 68 a půl tisíce lidí bez střechy nad hlavou.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy