Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.01.2017 17:04:21

Trumpova administrativa: 11 důležitých jmen

V den inaugurace zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa Vám přinášíme krátké profily klíčových členů jeho vlády a administrativy. Ve čtvrtek je před médii označil za „kabinet s historicky největším IQ“. Ať už se jedná o nadsázku nebo upřímně míněné hodnocení, je jisté, že zatímco některá jména působí kontroverzně, mnoha lidem seznam budoucích ministrů a poradců dodává naději, že Trumpova politika nebude až tak „revolucionářská“, jak se prvně zdálo v průběhu volební kampaně.

Uznání ohledně výběru svých lidí se ve čtvrtek Trump dočkal například od miliardáře Warrena Buffetta, který před volbami podporoval protikandidátku Clintonovou. Některá jména si pochvalovali i senátoři, kteří musí členy vlády posvětit.

Viceprezident: Mike Pence

Bývalý guvernér státu Indiana, kongresman, konzervativní novinář a právník. V roce 2016 se označil za „křesťana, konzervativce a republikána – přesně v tomto pořadí.“ A skutečně se tak podle tohoto kréda v minulosti choval, když například bojoval proti potratům. Trumpovým „číslem 2“ se stal v červenci 2016, když přerušil svou guvernérskou kampaň a se připojil na jeho kandidátku – v době, kdy Trumpa předvolební průzkumy zrovna nefavorizovaly. Jako viceprezident nyní bude předsedat americkému senátu a bude druhým nejdůležitějším mužem v zemi.

Vláda

Ministr zahraničí: Rex Tillerson

Americký byznysmen z Texasu, bývalý šéf ropného gigantu ExxonMobil. Jako inženýr se ke společnosti přidal v roce 1975 a propracoval se až na nejvyšší pozici. Hrdý republikán byl kritizovaný za příliš vřelé vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem – aby také ne, když Exxon měl vždy zálusk na byznys s Ruskem, zatímco ruský ropný sektor vždy toužil po západním kapitálu a technologiích. Daleko závažnější však bylo odhalení, že jedna z evropských filiálek Exxonu porušovala sankční režim proti Íránu, Sýrii a Súdánu.

Ministr financí: Steve Mnuchin

Bývalý bankéř od Goldmanů a filmový producent Mnuchin bude zodpovídat za americké finance a regulaci finančního sektoru. V průběhu své bankéřské kariéry se zabýval hlavně restrukturalizacemi krachujících spořitelních a úvěrních družstev v osmdesátých letech. V roce 2009 společně se Soros Fund Management na osmdesátá léta zavzpomínal, když koupil, překopal a prodal hypoteční banku IndyMac. Nyní na něj spadne důležitá agenda škrtání daní a financování Trumpova ambiciózního plánu na rekonstrukci infrastruktury. (Více ZDE)

Ministr obchodu: Wilbur Ross 

Patrně nejstarším funkcionářem Trumpovy administrativy se ve svých 79 letech stane miliardář Wilbur Ross. Podobně jako Mnuchin má bohaté zkušenosti s restrukturalizacemi, tentokrát však od Rothschildů. Na začátku tisíciletí za cenu masového propouštění pomohl na nohy americkému ocelářskému průmyslu a zachránil ho. Nyní bude jeho úkolem pomáhat americkým exportérům. Bude tak klíčovým mužem v očekávaných obchodních vyjednáváních s Mexikem, Kanadou, post-brexitovskou Británií a Čínou. (Více ZDE)

Ministr obrany: James Mattis

Miláčkem tisku, vojáků i relevantních výborů amerického kongresu se rychle stal generál „mariňáků“ Mattis, muž, kterého podle jeho vlastních slov válka jednoduše baví. Zároveň se však jedná o intelektuála známého svou několikatisícovou knihovnou plnou klasiků strategické literatury, filosofie a dějin války. Jeho protiruský postoj bude vyvažovat proruské tendence v rámci Trumpovy administrativy. Pod palcem bude mít rozpočet Pentagonu, který chce Trump radikálně navýšit. (Více ZDE)

Další členové administrativy

Šéf rozpočtu: Mick Mulvaney

O federální rozpočet se má starat kongresman Mulvaney, bývalý právník. Jeho jmenování je do značné míry překvapením, neboť to byl právě on, kdo prosazoval fiskální zodpovědnost, když byla u vlády Obamova administrativa. Trump chce přitom federální rozpočet „roztočit“ na stimulačním balíčku. Za poznamenání stojí, že Mulvaney je jako fiskální konzervativec údajně velkým fanouškem zlata a komodit a papírovýmfiat penězům“ spíše nevěří. Kontroverzi vyvolalo jeho krácení daní před několika lety.

Šéf tajných služeb: Dan Coats

Bývalý senátor z Indiany, velvyslanec v Německu a právník Coats bude ředitelem amerických tajných služeb. Bude tak klíčovým Trumpovým poradcem a zároveň bude jeho úřad formálně zastřešovat 16 amerických tajných služeb a zajišťovat jejich koordinaci. Za jednu z hlavních hrozeb pro USA před zákonodárci označil bezpečnost v kyberprostoru, zjevně odkazující ke zprávě tajných služeb o ruské „internetové ofenzivě“. Jeho jmenování tak může uklidnit americké zpravodajce, kteří se Trumpovy administrativy obávali.

Šéf CIA: Mike Pompeo

Nejznámější americkou tajnou službu bude vést kongresman z Kansasu Pompeo. Bývalý voják a právník byl několik let členem výboru dozírajícího na tajné služby. Jako jestřáb odmítal uzavření zvláštní věznice ve Guantanámu (ke kterému za Obamovy administrativy stejně nakonec nedošlo), vyjádřil se pozitivně o zpravodajském programu, který světu odhalil Snowden a kritizoval představitele muslimů za nedostatečné odsuzování teroristických útoků způsobených islamisty.

Hlavní stratég: Steve Bannon

Bannon je kvůli svým postojům a šéfování konzervativního serveru Breitbart News jedním z nejkontroverznějších mužů nové administrativy. Tento bývalý bankéř z Goldman Sachs šéfoval Trumpově volební kampani a reprezentuje hnutí známé jako „alternativní pravice“, tedy skupinu ještě více napravo od těch nejkonzervativnějších republikánů. Jeho funkce má být především poradní. Zřejmě se bude starat i o jeho mediální obraz. (Více ZDE)

Šéf Bílého domu: Reince Priebus

Každodenní chod Bílého domu a administrativy bude zase mít na starosti politický veterán Priebus, až do včerejška faktický předseda republikánské strany. Společně s Bannonem byl Priebus prvním ohlášeným členem Trumpovy administrativy. Jeho jmenování v listopadu uklidnilo mnohé, kteří si mysleli, že Trump skutečně na politický establishment úplně zanevře. Priebus bude kontrolovat, kdo bude mít přístup k prezidentovi a dohlížet na jeho nejbližší tým. (Více ZDE)

Šéf národní rady pro obchod: Peter Navarro

Nově vytvořený post koordinátora a poradce pro obchodní politiku bude zastávat profesor Peter Navarro. Bude se zabývat průmyslovou strategií a mezinárodním obchodem. Tento akademik je známý hlavně svým ostrým postojem proti Číně, kterou obviňuje z otevřené ekonomické konfrontace s USA. Kritiky je považován za alarmistu, zejména proto, že Čína svou měnu již pár let uměle neoslabuje, ale naopak posiluje. (Více ZDE)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.11.2020Jméno nového prezidenta není pro zlato příliš důležité Štěpán Hájek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688