Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.01.2017 18:09:15

Dokonalá farmaceutická akcie

Když jsem četl tipy na v nadpise avízovanou dokonalou akcii ve farmacii, krátce jsem uvažoval nad tím, co to vlastně dokonalá akcie je. Pro takového ekonoma-akademika to bude asi trhem efektivně oceněná akcie, u které se nedají očekávat žádné nezasloužené (riziku neodpovídající) zisky. Pro investora taková dokonalá akcie znamená pravý opak – titul nabízející zisky vysoko nad těmi, které by odpovídaly její požadované návratnosti.

Definici dokonalosti pak můžeme dále rozvádět o zajímavý dividendový výnos, růstový potenciál, skrytou hodnotu, ale nakonec bychom se zřejmě utopili v paralýze analýzou. Přejděme proto raději ke konkrétním tipům na farmaceutickou investiční dokonalost, které se objevily na Fool.com. Jsou jimi Pfizer, Roche a Johnson & Johnson (vývoj jeho akcií je v grafu vyznačen zeleně). Rozptyl tříleté návratnosti je u těchto tří titulů značný a těžko se hledá nějaké společné téma:



Zdroj: FT

O Pfizeru jsem zde hovořil nedávno, podívejme se tedy dnes na společnost Johnson & Johnson, jejíž tříletá návratnost zhruba odpovídá návratnosti celého trhu. Akcie má betu ve výši 0,74, takže to není zase tak špatné – rizikovost je totiž ze systematického hlediska o něco nižší než rizikovost celého trhu. Investor Brian Feroldi akcii považuje za dokonalý farmaceutický titul proto, že firma už 32 let po sobě zvyšuje svou ziskovost a týká se to i období recesí. To má být důkazem její vnitřní síly, podobně jako 54 let zvyšování dividend.

Podle investora by navíc příběh soustavného růstu neměl končit, protože firma má v zásobě řadu nových produktů a léčebných terapií. Management má v plánu do roku 2019 představit až deset potenciálně velmi úspěšných léků, které doplní existující „blockbustery“ Remicade, Imbruvica, Xarelto, a Stelara. Konsenzus na FT pro rok 2017 růstový potenciál potvrzuje, protože zisky by měly dál soustavně růst a stejnou cestou by se po předchozím poklesu v roce 2015 měly vydat i tržby.

U podobné společnosti bychom určitě nečekali nějaký napnelismus na straně tvorby volné hotovosti. A v případě Johnson & Johnson jde skutečně o dojnou kravku, která v roce 2016 na provozu vydělala téměř 20 miliard dolarů, do provozu dala na investicích 3,4 miliard a do dalších investic 4,2 miliard dolarů. To znamená, že pro akcionáře a věřitele jí zbylo asi 12 miliard dolarů a v podstatě stejnou částku vyplatila na dividendách a odkupech svým akcionářům (v předchozích letech výplata akcionářům značně převyšovala volný tok hotovosti).

Podobné růstové dojné krávy mohou být skutečně považovány za jakýsi akciový ideál, otázkou je ovšem jejich cena a valuace. Jinak řečeno, ptáme se, zda jde o ideál, který už je pouze na koukání, či ještě ke slušné koupi. PE počítané zisků posledních dvanácti měsíců se zde pohybuje hodnotě 20, výše zmíněná Roche jej má na hodnotě 22,6, Pfizer 32, Novartis 25, Bayer 18,5. Podle tohoto velmi jednoduchého měřítka se tedy nezdá, že by šlo o nějaké předražené umělecké dílo. Ale zakládat investiční rozhodnutí na pouhém PE je věc ošemetná. Příště se podíváme na druhý z uvedených „ideálních“ titulů a také trochu více na valuaci. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688