Ptačí chřipka se dál šíří: je v ohrožení Vodňanská drubež?

TNBiz, 17.1.2017

V malochovu drůbeže v Libějovicích mají kromě slepic a kachen také holuby a papoušky. Veterináři by dnes měli injekcemi utratit osm desítek slepic a kachen. Papoušci a holubi se likvidaci pravděpodobně vyhnou, protože žijí odděleně v uzavřeném objektu.

Krajská veterinární stanice vyhlásila mimořádné veterinární opatření pro chovatele v ohnisku nákazy, to znamená například zákaz přesunů drůbeže. Ochranné pásmo je vyhlášeno v okruhu tří kilometrů a do deseti kilometrů od ohniska je pásmo dozoru.

Tam patří i závod Vodňanská drůbež, kde je porážka a zpracování drůbežího masa dovezeného z celé republiky. Je tam sekundární nebezpečí přenosu ptačí chřipky, tedy prostřednictvím dopravních prostředků. Veškerá drůbež, která do závodu přicestuje je tak pod zvýšeným dozorem.

První ohnisko ptačí chřipky se koncem minulého týdne objevilo v Chotčinách u Tábora. Tam museli veterináři utratit zhruba padesát slepic, kachen, hus i holubů. Celkem zatím kvůli nákaze bylo zlikvidováno 13 000 ptáků. Veterináři potvrdili nákazu například u dvou labutí v Olomouci. Celkem je teď v Česku sedm ohnisek ptačí chřipky.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy