Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.01.2017 19:58:53

Zvířecí pudy utržené ze řetězu

Konec minulého roku přinesl u řady finančních a ekonomických grafů prudký výstřel směrem nahoru. Týká se to i různých indikátorů sentimentu ve vyspělých ekonomikách. Vývoj sentimentu mezi majiteli menších firem v USA ukazuje, že ani jim se nával optimismu nevyhnul. A nejde o žádnou tuctovou změnu, naopak.

Od roku 1974 přišlo jen několik málo podobných skoků k lepší náladě:



Investor Ed Yardeni poukazuje na to, že tento průzkum nálady je prováděn mezi obvykle hodně konzervativně uvažujícími majiteli firem, kteří obecně nemají v lásce vládu a vládní sektoru. Za největší problémy, kterým jejich firmy čelí, obvykle považují regulaci a daně. Pokud tedy uvěřili všem slibům nového amerického prezidenta, není divu, že po jeho volebním vítězství se jejich nálada prudce zlepšila. A nehovoříme o žádné zanedbatelné části ekonomiky.

Zvířecí pudy…

Uvedené v podstatě nehovoří o ničem jiném, než o vývoji keynesových „animal spirits“. Ty je podle mne nejlepší překládat jako zvířecí pudy, které dřímou v každém z nás, jsou značně nepredikovatelné a ovlivňuje je řada těžko uchopitelných faktorů.  Není proto divu, že dělají velký chaos v ekonomické teorii, ve snaze predikovat další vývoj a podobně.

Čtenář si například může vzpomenout na velkou ságu fiskálního utahování v Evropě. Někteří zastánci pokrizové fiskální kontrakce poměrně vehementně argumentovali tím, že fiskální utažení, jehož cílem je konsolidace veřejných financí v zemích postižených dluhovou krizí, ekonomice jednoznačně pomůže. Mělo totiž dojít k tomu, že výhled na zlepšení stavu veřejných financí zlepší náladu a důvěru podnikatelského sektoru. A jeho nákupní a investiční optimismus více než vyváží negativní dopad nižších vládních výdajů/nižších daní. Netvrdím, že Evropa měla reálně výrazně jinou cestu, než pokus o fiskální konsolidaci, ale popsaná teorie o prudké vlně optimismu se ukázala být pohádkou. Stejně jako některé jiné pohádky potvrzuje, že s odhadem vývoje a dopadu našich zvířecích pudů se musí hodně opatrně.

..a kozel zahradníkem

V posledních týdnech jsem tu několikrát zmiňoval, že ohledně pozitivního vlivu nové americké vlády na americkou a potažmo i globální ekonomiku mám velké pochyby. Pokud bych měl svůj pohled stlačit do velmi krátké definice, tak mi není jasné, jak by se z kozla mohl stát dobrý zahradník. Mýlit se mohu ve dvou základních případech: Dobrý zahradník se z něj skutečně stane, což je vždy možné a bylo by to nejlepší „řešení“. Podle útržkovitých zpráv to ale na takový vývoj zatím nevypadá. Nebo zahrada rozkvete ne díky, ale navzdory jeho hospodaření. Jak by k tomuto druhému scénáři mohlo dojít? 

Domácnosti a firmy by uvěřily, že kozel je zahradníkem skutečně dobrým bez ohledu na jeho skutečné schopnosti a začaly by tomu přizpůsobovat své chování. Sebenaplňujícím se proroctvím by pak zahrada sama vzkvétala (kozlu navzdory). Jinak řečeno, navzdory špatné ekonomické a celkové politice by zvířecí pudy založené více na přáních než na realitě zajistili kýžený výsledek. Doposud tímto směrem určitě působí a propast mezi přáními a realitou se podle mne stále spíše rozšiřuje. Uvidíme, co nakonec povolí.

(Foto: Pixabay)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688