Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.01.2017 12:52:58

8 nejbohatších světa vlastní stejně, jako polovina lidstva

Osmero miliardářů vlastní stejný majetek jako chudší polovina světové populace, tedy 3,6 miliardy lidí. Uvedla to nezisková organizace Oxfam, která závěry své analýzy vydává před zahájením Světového ekonomického fóra  (WEF) v Davosu. Majetková nerovnost je podle Oxfamu teď větší než kdy jindy.

Nejbohatším člověkem na světě zůstává zakladatel Microsoftu, Američan Bill Gates. Jeho majetek je odhadován na 75 miliard dolarů (1,9 bilionu ). Mezi osmi nejbohatšími je i Španěl Amancio Ortega, zakladatel módního řetězce Inditex s odhadovaným majetkem 67 miliard dolarů, anebo finančník Warren Buffett s 60,8 miliardy dolarů.

"Je nestoudné, že tolik bohatství je v rukou několika jedinců, když každý desátý člověk na světě musí přežít se dvěma dolary na den," odhaluje svůj postoj k závěrům analýzy Winnie Byanyimová z Oxfamu. "Nerovnost žene do chudoby stovky milionů lidí, rozděluje společnost a podkopává demokracii," podotýká Byanyimová, která se zasedání v Davosu zúčastní.

Oxfam vyzvala světové lídry, aby o problému přestali jen mluvit a začali jednat. Ještě loni si polovinu lidstva mohlo koupit 62 nejbohatších, avšak nyní podle nové metodiky a s novými údaji z Číny a Indie se ukazuje, že situace je ještě horší. Kromě kumulace bohatství v rukou několika málo jedinců je hlavním morálním problémem podle Oxfam fakt, že bohatí se vyhýbají placení daní, jak ukázala mimo jiné kauza Panamské dokumenty.

"Jsme v situaci, kdy miliardáři často platí nižší daně než jejich uklízečka nebo sekretářka. To je šílené," řekl agentuře AP poradce společnosti Oxfam Max Lawson. Lidé podle něj ztrácejí důvěru ve stávající systém, kterému hrozí, že se rozpadne. Prvními signály byly podle Oxfamu referendum, v němž Britové loni rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Podle doporučení Oxfamu mohou být lékem vyšší daně pro bohaté a vyšší daně z příjmu, důstojné mzdy a investice do veřejných služeb.

Před nerovností a jejími dopady varuje například i papež a Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle jedné z největších marketingových společností Edelman se důvěra lidí v systém prudce snížila po světové hospodářské krizi z roku 2008. Podle průzkumu společnosti věří jen 15 procent lidí, že systém funguje. Tento postoj má řadu příčin, jednou z nich je i rostoucí nedůvěra v tradiční média, na která lidé nahlížejí jako na součást establishmentu. Dávají přednost alternativním zdrojům informací, které často nepřipouštějí protinázory, a roztáčejí tak spirálu nedůvěry.

V jiné své studii Oxfam tvrdí, že při implementaci několika, avšak zásadních, rozvojových cílů mohou firmy do roku 2030 získat přístup k tržním příležitostem v objemu nejméně 12 bilionů amerických dolarů a vytvořit zhruba 380 milionů pracovních míst. V pracovní skupině, která se tématem zabývá a je na WEF napojena, jsou zástupci nadnárodních firem Pearson, Investec, Mercks nebo Alibaba či Aviva. Spolu s nimi akademici, specialisté za mezinárodní obchod nebo filantropové.

(Zdroj: Oxfam, čtk)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688