Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.01.2017 16:24:20

Turbulentní rok 2016 a výhled Patria: Úspěšná sázka na akcie proti dluhopisům i dolar

2016. Byl to rok plný zvratů a obratů na trzích. Jak v něm uspěly předpovědi analytiků Patria Finance? Jak dopadly sázky na akcie proti dluhopisům? Na sektory? Na konkrétní evropské tituly? Na pražskou burzu a dividendy? Na měny? Ohlédnutí za rokem 2016 vám nyní tým Patria Research nabízí na Patria.cz. V dnešní části si připomeňme klíčové události loňského roku. Zítra přejdeme k úspěšnosti jednotlivých tipů, na které jsme pro rok 2016 sázeli. 

Od Číny přes Deutsche Bank po růst sazeb Fedu

Loňský rok přinesl finančním trhům plno zvratů a tedy i slušnou volatilitu. Hned v úvodu roku investory značně znejistěla situace v čínském hospodářství. Obavy o tvrdé přistání tahouna růstu globální ekonomiky rozdmýchaly sérii výprodejů rizikovějších aktiv. Pomyslný olej do ohně poté přilil prudký propad cen ropy. V první polovině února pak trhům zasadila ránu obava o schopnost německé Deutsche Bank splácet vybrané dluhopisové tranše. ECB v březnu představila další uvolnění své měnové politiky, když hlouběji do záporu stlačila depozitní sazbu a navýšila objem prostředků v rámci kvantitativního uvolňování. Taktéž přislíbila spuštění dlouhodobých refinančních operací, které bankám umožní půjčit si u ECB dodatečnou likviditu za referenční (nulovou), či dokonce (zápornou) depozitní sazbu. Na opačném břehu Atlantiku Fed rozhodl o pozdržení dalšího kola zvyšování sazeb. Ode dna se odrazila cena ropy a rychle rostla. Uhlí, železná ruda, zinek a mnohé další komodity ropu v jejím růstu ochotně doprovázely, k čemuž přispělo i uklidnění situace v Číně.

Opravdu. Brexit.

Pak to přišlo – Brexit. Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii překvapilo nejen nás, ale i finanční trhy jako celek. Konec prvního pololetí tak zamíchal výhledy pro ekonomiky i trhy. K úvodnímu výprodeji veškerého rizika se záhy přidaly i (obnovené) obavy o zdraví italského bankovního sektoru, resp. dostatečnou kapitalizaci vybraných evropských bank. Akciové trhy byly sice zasaženy Brexitem i změnami ve výhledu, ve většině případů se ale dokázaly poměrně rychle vzchopit. Zejména to platí pro britské akcie (+14 %) podpořené slabou librou a měkčí měnovou politikou, a potom pro akcie americké (+9 %). Podle našeho názoru se tak stalo především v souvislosti s politikou centrálních bank, resp. dalším uvolněním měnové politiky. Kroky centrálních bank nemohly nechat finanční aktiva chladnými. 

Trumpova rally

Další klíčová událost pro vývoj finančních aktiv – Donald Trump byl zvolen prezidentem USA. Vítězstvím Donalda Trumpa už jsme tolik jako Brexitem zaskočeni nebyli, a očekávat se dal i pozitivní dopad jeho politiky (resp. v této fázi stále spíše předvolebních slibů) na americkou ekonomiku. Akciové trhy uvítaly Trumpem plánovaný fiskální stimul, především vidinu nižších daní, repatriace zahraničních zisků amerických globálních gigantů zpět do USA za zvýhodněných podmínek, či možných subvencí pro vybraná průmyslová odvětví. Obavy ze zavedení dovozních cel, zhoršení vztahů s Čínou a Trumpovy mezinárodní politiky obecně, se doposud daří (budoucí) administrativě držet pod pokličkou. Vůbec největší dopad měla ale volba Donalda Trumpa, resp. vidina fiskálního stimulu, na výnosy z dluhopisů. Ty sice začaly opatrně růst již od prázdnin, ale počátkem listopadu jejich růst značně akceleroval, a to jak v USA, tak v Evropě.

Příznivý závěr roku, byť poločas vypadal jinak…

Vývoj trhů v posledním loňském čtvrtletí nahrál celé řadě našich loňských doporučení. Dlužno dodat, že v polovině roku, kdy výnosy dluhopisů dosahovaly historických minim (a ceny maxim), situace zdaleka tak růžově nevypadala. V bilancování celého loňského roku se ale potvrdila naše preference akcií před dluhopisy. Platí to především pro USA, kde široký index S&P 500 v loňském roce posílil o 9 %, zatímco cena desetiletého bondu klesla o -3 %. Obdobná převaha akcií nad dluhopisy se dá pozorovat i v Německu, kde tamní index DAX zpevnil o 7 % a desetiletý bund přišel o -3 %. Evropský široký index Stoxx Europe 600 sice loni -2 % ztratil, i tak ale překonal výkonnost dluhopisů s delší splatností.

 

Tímto textem otevíráme sérii, ve které vám v následujících dnech výhledy Research týmu Patria Finance nabídneme detailně pro jednotlivé oblasti a aktiva. Začneme ohlédnutím za rokem 2016 a jeho klíčovými událostmi a konkrétním zhodnocením tipů a doporučení, které jsme pro rok 2016 nastavili. Následně přineseme náš výhled zvlášť pro oblast ekonomiky, měnové politiky a politických rizik, akcií, dluhopisů a okrajově také komoditRegionu střední Evropy se následně v rovině ekonomiky i akcií budeme věnovat v samostatném reportu. 


Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria.cz v sekci Zápisník analytika.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688