Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.01.2017 22:50:54

13. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Ceny amerických akcií byly v pátek podporovány především hospodářskými výsledky několika velkých bank. Investoři zároveň dostali na stůl několik důležitých ekonomických dat, která byla převážně mírně slabší, než se čekalo.

Index Dow v pátek klesl o 0,03 % na 19 885,73 bodu, S&P 500 posílil o 0,18 % a Nasdaq posunul své zavírací maximum na 5 574,12 bodu (+0,48 %). Jen na červené nule zakončily den akcie v sektoru veřejných služeb, ostatní odvětví byla v mírném plusu. Index volatility VIX klesl o 2,69 % na 11,23 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o tři bazické body na 2,3964 %.

S&P 500 (13. ledna 2017)
S&P 500 (13. ledna 2017)

Za celý týden Dow odepsal 0,39 %, S&P 500 zakončil níže o 0,1 % a Nasdaq Composite posílil o 0,96 %.

Americké akcie (týden do 13. ledna 2017)
Americké akcie (týden do 13. ledna 2017)Zdroj: Google

Akciový trh posiloval v pátek především díky bankám. Finanční společnosti zamířily vzhůru díky dobrým čtvrtletním výsledkům některých velkých bank. Cena akcií společnosti JPMorgan, která je podle objemu aktiv největší bankou v USA, vzrostla zhruba o půl procenta. Firma oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk o 24 % na 6,7 miliardy dolarů, a překonala tak očekávání analytiků.

Americký dolar v pátek na devizových trzích posílil vůči japonskému jenu, zejména díky příznivým údajům o maloobchodních tržbách ve Spojených státech. Vůči euru sice dolar mírně oslabil, držel se však nad pětitýdenním minimem, na které sestoupil během čtvrtka.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že růst maloobchodních tržeb v USA v prosinci zrychlil na 0,6 % z 0,2 % v listopadu, čekalo se ale 0,7 %. Údaje podpořily očekávání, že americká centrální banka v letošním roce zvýší úrokové sazby třikrát.

Ceny ropy na světových trzích v pátek klesaly. Přispívaly k tomu zejména pochybnosti kolem dodržování dohody o snížení těžby, kterou uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některé země mimo tento kartel. Vliv ale mají také obavy o čínskou ekonomiku. Ropa WTI tak oslabila v týdenním vyjádření poprvé za pět týdnů.

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili cenu ropy. K dohodě o snížení produkce se připojily rovněž některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko. Mnozí analytici se ale domnívají, že se dohoda bude dodržovat nanejvýš z 50.80 %, uvedla agentura Reuters.

Investory navíc znepokojují slabé ekonomické údaje z Číny, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech. Vývoz z Číny podle páteční zprávy tamního celního úřadu loni zaznamenal největší propad od roku 2009, výrazný pokles přitom vykázal i dovoz.

Nejdůležitější páteční události na amerických trzích

Výsledková sezóna

Nejdůležitější události uplynulého týdne na amerických trzích

  • Úrokové sazby americké centrální banky by se měly zvyšovat postupně, tempo jejich růstu by ale mělo být vyšší než dosud. V pondělí to řekl šéf bostonského Fedu Eric Rosengren. Fed poprvé základní úrokovou sazbu zvýšil v prosinci 2015, podruhé se k témuž kroku odhodlal až minulý měsíc. Rosengren letos není hlasujícím členem měnového výboru Fedu. Výhled FOMC pro letošní rok počítá s trojím zvýšením základní úrokové sazby.
  • Skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) investuje miliardu dolarů (25,6 miliardy ) do modernizace dvou továren na Středozápadě USA a vytvoří tam 2 000 nových pracovních míst. Podnik to oznámil v neděli před zahájením mezinárodního autosalonu v Detroitu. Automobilky na americkém trhu se snaží vyjít vstříc nastupujícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, který kritizuje dovoz aut z mexických továren a chce je přimět, aby zvýšily produkci v USA.
  • V trestním vyšetřování emisního skandálu německé automobilky Volkswagen ve Spojených státech byl zatčen první firemní manažer, bývalý šéf amerického oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů Oliver Schmidt. Vyšetřovatelé Schmidta obvinili ze spiknutí s cílem podvodu na USA. Americká vláda oznámila, že Schmidt byl o víkendu zatčen na Floridě, kde byl na dovolené a odkud se chtěl vrátit do Německa.
  • Americký řetězec rychlého stravování McDonald's prodá většinový podíl ve svých podnikatelských aktivitách v Číně a Hongkongu čínskému konglomerátu CITIC a investiční skupině Carlyle Group. McDonald's v pondělí oznámil, že za podíl dostane až 2,1 miliardy dolarů (53,8 miliardy ). Firma loni v březnu oznámila, že své asijské aktivity zreorganizuje a najde pro ně partnery, kteří budou její restaurace vlastnit v rámci franšízových smluv.
  • Goldman Sachs snížila doporučení na akcie Coca-Coly z "neutral" na "sell". Stejný krok provedla i u akcií Procter & Gamble. Americká banka rovněž zvýšila doporučení na akcie Dr. Pepper Snapple ze "sell" na "neutral".
  • Optum, dceřiná firma největší americké zdravotní pojišťovny UnitedHealth, koupí za 2,3 miliardy USD firmu Surgical Care Affiliates. Zástupci obou firem se na tom dohodli v pondělí.
  • Index podmínek na pracovním trhu v USA v prosinci klesl na -0,3 bodu z +1,5 bodu v listopadu. Prosincový údaj tak nepotěší šéfku Fedu Janet Yellenovou, která má tento ukazatel stavu americké ekonomiky v oblibě.
  • Největší japonská automobilka Toyota Motor v příštích pěti letech investuje ve Spojených státech deset miliard dolarů (256 miliard ), tedy stejnou částku jako v uplynulých pěti letech. V pondělí to oznámil šéf severoamerické divize podniku Jim Lentz na detroitském autosalonu. Toyota se minulý týden stala terčem kritiky budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli plánům na výstavbu továrny v Mexiku.
  • Willams Cos. zvyšuje dividendu o 50 % na 0,30 USD na akcii.
  • Optimismus mezi malými podniky ve Spojených státech vzrostl v prosinci nejprudčeji za více než čtvrt století a je nejvyšší za 12 let. Důvěra podniků prudce stoupla po překvapivém vítězství Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách, po nichž se všeobecně zlepšily vyhlídky vývoje americké ekonomiky. Uvedla to v úterý agentura Bloomberg s odkazem na zprávu Národní federace nezávislých společností (NFIB).
  • Zakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma se v pondělí setkal s nastupujícím americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na schůzce mu nastínil plán, jak v USA zajistit milion nových pracovních příležitostí. Během pěti let by měl podle něj milion malých amerických podniků prostřednictvím obchodu Alibaba prodávat své zboží čínským spotřebitelům, řekl mluvčí firmy.
  • Americká internetová společnost Yahoo! po dokončení plánovaného prodeje svých základních internetových aktivit změní jméno na Altaba. Společnost rovněž v pondělí oznámila, že její generální ředitelka Marissa Mayerová odstoupí z funkce.
  • Britské bankovní společnosti Royal Bank of Scotland (RBS) hrozí ve Spojených státech vysoká pokuta kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů. Zdroje mezi akcionáři banky zpravodajskému serveru BBC řekly, že pokud by pokuta činila pouze deset miliard dolarů, byl by to důvod k oslavám v ústředí RBS a cena akcií banky by pravděpodobně zamířila vzhůru.
  • Kanadská farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals v úterý oznámila, že za 1,3 miliardy USD prodá tři značky pleťové kosmetiky francouzskému kosmetickému impériu L'Oréal. Kromě toho kanadská firma představila dohodu o prodeji své dceřiné společnosti Dendreon, která se specializuje na vývoj léčebných terapií pro boj s rakovinou, čínské Sanpower Group. Hodnota transakce se Sanpower Group činí 818,8 milionu USD.
  • Americká společnost Snap, která provozuje mobilní aplikaci pro sdílení fotografií a videa Snapchat, bude mít v Londýně centrálu svých mezinárodních operací. Firma to v úterním sdělení označila za výraz důvěry v budoucnost technologického odvětví na britské půdě, třebaže loni se Britové v referendu rozhodli odejít z Evropské unie.
  • Německá automobilka Volkswagen vyjednala s americkým ministerstvem spravedlnosti návrh dohody na urovnání civilního a trestního obvinění z nezákonností spojených s jejím emisním skandálem. Volkswagen v úterý sdělil, že by měl v rámci dohody zaplatit 4,3 miliardy dolarů.
  • Růst světové ekonomiky letos zřetelně zrychlí na 2,7 %, předpověděla v úterý Světová banka. Loni tempo růstu kleslo na 2,3 %, nejnižší úroveň od finanční krize z konce minulého desetiletí.
  • Automobilka Ford Motor po konci úterního obchodování uvedla, že za letošní rok očekává na úrovni zisku před zdaněním mírně slabší výsledek než v loňském roce. Důvodem mají být zvýšené investice do technologií. Zlepšení ziskovosti společnost čeká v roce 2018. Současně Ford oznámil, že v letošním prvním čtvrtletí vyplatí mimořádnou dividendu ve výši pět centů na akcii.
  • Objem skladových zásob amerických velkoobchodníků v listopadu vzrostl ve srovnání s říjnem o 1 %. V říjnu se objem skladových zásob snížil o 0,1 %. Trh čekal v listopadu růst o 0,9 %.
  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v listopadu 5,522 milionu (odhad: 5,55 milionu, říjen: 5,451 milionu).
  • Citigroup zvýšila cílovou cenu akcií JPMorgan Chase na 85 ze 72 USD, cílovou cenu akcií Wells Fargo posunula na 62 z 51 USD a cílovou cenu akcií Bank of America zvýšila na 26 z 19 USD a dále snížila investiční doporučení na akcie Goldman Sachs na "sell" z "neutral".
  • Barclays snížila doporučení na akcie FactSet na "underweight" z "equal weight" a snížila doporučení na akcie Moody's na "equal weight" z "overweight".
  • Těžaři ropy a zemního plynu ve světě po dvou letech škrtů letos mírně zvýší investiční výdaje. Předpověděla to ve středu konzultační společnost Wood Mackenzie. Těžaři tím reagují na to, že ceny ropy za poslední dva měsíce vzrostly o zhruba 20 % a za loňský rok získaly asi 50 %. Výdaje by se měly zvýšit asi o tři procenta na 450 miliard dolarů.
  • Evropský výrobce letadel Airbus loni zvýšil odbyt o osm procent na 688 letounů a snadno překročil svůj vlastní plán. Pátým rokem po sobě nicméně zaostal za svým americkým konkurentem Boeing, který dodal zákazníkům o 60 strojů více a zůstal největším výrobcem a dodavatelem letounů na světě.
  • Aby se Spojeným státům mohlo vrátit prvotřídní hodnocení dluhu AAA, potřebovaly by předvídatelnějšího šéfa exekutivy, než jakým je Donald Trump. Řekl to ve středu Moritz Kreamer, jenž má v ratingové agentuře Standard & Poor's (S&P) na starost hodnocení suverénních dluhů.
  • Nečekané vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách poslalo vzhůru zejména akcie amerických finančních domů. Investoři do bankovních akcií začali posílat peníze v naději na uvolnění regulace a rychlejší růst ekonomiky a inflace USAS blížícím se nástupem Trumpa do úřadu ale nadšení některých investorů oslabuje.
  • Budoucí americký prezident před inaugurací převede svůj majetek do fondu. Donald Trump to ve středu na tiskové konferenci v New Yorku sdělil novinářům prostřednictvím své advokátky. Firmy budou řídit jeho synové a manažeři, žádné nové obchody firem s cizinou uzavřeny nebudou.
  • Americká vláda uzavřela s německým automobilovým koncernem Volkswagen dohodu ohledně urovnání jeho emisního skandálu. Automobilka v rámci dohody přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů. Potvrdilo to ve středu americké ministerstvo spravedlnosti. Oznámilo rovněž, že v souvislosti se skandálem obvinilo šest zaměstnanců Volkswagenu.
  • Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa a republikánů kontrolujících Kongres budou extrémně příznivým prostředím pro americké bankyNaznačuje to nový výhled finančního domu Wells Fargo.
  • Deutsche Bank snížila doporučení na akcie AT&T na "hold" z "buy".
  • Americký index dovozních cen se v prosinci meziročně zvýšil o 1,8 % po 0,1% poklesu v listopadu. Index vývozních cen vzrostl o 1,1 % % po 0,3% snížení v listopadu. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen zvýšil o 0,4 % (odhad: +0,7 %, listopad: -0,3 %) a index vývozních cen stoupl o 0,3 % (odhad: +0,1 %, listopad: -0,1 %).
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 7. ledna stoupl na 247 tisíc z 237 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 235 tisíc). Trh čekal růst na 255 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 31. prosince klesl na 2,087 milionu z 2,116 milionu (revidováno z 2,112 milionu), očekávalo se 2,118 milionu.
  • Kanadské pobočce amerického internetového obchodu Amazon.com byla udělena pokuta 757 000 USD za špatné oceňování výrobků. Podle kanadských úřadů Amazon na internetu uváděl nesprávné či zavádějící údaje o tom, kolik spotřebitelé ušetří u zlevněných produktů.
  • Americký internetový prodejce Amazon vytvoří ve Spojených státech během roku a půl více než 100 000 nových pracovních míst na plný úvazek. Počet kmenových zaměstnanců firmy na plný úvazek v USA tak do poloviny roku 2018 vzroste na více než 280 000, o více než 50 % z loňských 180 000. Plyne to ze čtvrtečního sdělení společnosti.
  • Americký řetězec rychlého stravování McDonald's začne příští týden přijímat nabídky na odkoupení až třetiny podílu ve své japonské dceřiné firmě. Řetězec tak pokračuje v rozprodávání aktivit v Asii poté, co se před několika dny zbavil většinového podílu v čínských restauracích. Zájem o koupi japonského podílu projevila podle deníku The Wall Street Journal řada investičních firem.
  • Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila italsko-americkou automobilovou skupinu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) z používání softwaru, který umožňuje obcházet normy pro emise oxidů dusíku. FCA měla softwarem vybavit asi 104 000 automobilů s naftovým motorem. EPA to uvedla ve čtvrtečním sdělení. FCA s jejími závěry nesouhlasí.
  • Dina Powellová, která se v americké investiční bance Goldman Sachs stará o dobročinné projekty, podle nejmenovaných zdrojů odejde z funkce a jako poradkyně Donalda Trumpa se připojí k nově sestavovanému kabinetu budoucího amerického prezidenta.
  • Přestože podle většiny analytiků již býčímu trendu na amerických státních dluhopisech odzvonilo, uznávaný portfoliomanažer a expert na dluhopisy Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine Capital si myslí něco jiného.
  • JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií Walt Disney na 124 ze 118 USD. Pivotal Research naopak snížila cílovou cenu akcií Walt Disney na 86 ze 102 USD (doporučení "sell") a upravila investiční doporučení na akcie Twitteru na "hold" z "buy".
  • RBC Capital začala nově pokrývat akcie Boeingu při doporučení "underperform".

Výsledková sezóna v uplynulém týdnu


13 amerických akcií s největším růstovým potenciálem podle Goldman Sachs

13 amerických akcií s největším růstovým potenciálem podle Goldman Sachs

Americké akciové trhy jsou jako celek na rekordních maximech, to ale neznamená, že se mezi několika tisíci titulů nenajdou růstové příležitosti. I při vědomí toho, že analytici jsou rádi optimisty a u většiny jmen drží vyšší cílové ceny, než jsou ty aktuální, je pohled na akcie s největším růstovým potenciálem zajímavý. Mezi "tipy" najdeme řadu energetických, biotechnologických a technologických společností.

S&P 500: Je býčí trh u konce? Podle této technické analýzy ano

S&P 500: Je býčí trh u konce? Podle této technické analýzy ano

Investoři netrpělivě vyhlížejí, kdy index Dow Jones Industrial Average překoná hladinu 20 000 bodů. Ne všichni jsou ale takoví optimisté, aby si od toho něco slibovali. Spíše naopak.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688