Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2017 18:03:58

Přehlížená surovina, které Trump může pomoci

Existuje komodita, pro kterou může být příchod Donalda Trumpa do Bílého domu zprávou a kterou investoři podle množících se názorů v tomto ohledu do velké míry ignorovali. Je to uran. Trh s ním se v posledních šesti letech hodně trápil. Někteří jsou přesvědčeni, že objeví-li náznaky vyšší poptávky, mohly by ceny razantně stoupnout.

Minimálně jeden signál trhy dostaly. Nastupující prezident USA Trump už dříve vyjádřil svou podporu jaderné energetice a naznačil, že by mohl rozšířit americký jaderný arzenál. Někteří z makléřů obchodujících s uranem se podle FT tudíž domnívají, že uran je geopoliticky nejvíce citlivou komoditou na světě.

Uran má za sebou složité období. Mezi důvody je třeba hledat nadbytek suroviny, kterou otřásla havárie v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011. Loni v listopadu se cena uranu propadla nejníže za předešlých 12 let na 18 dolarů za libru. Za celý loňský rok uran zlevnil o 41 procent. O problémech uranu jsme psali ZDE.

Cena zamířila vzhůru

Nyní pesimismus podle všeho ustoupil. Od začátku letošního roku stouply ceny zatím o 19 procent. V úterý zavíraly na spotovém trhu na 24,25 libry za unci, což představovalo přírůstek deset procent a největší nárůst za poslední více než tři týdny.

Za nejnovějším vývojem stojí situace na trhu. Kazachstán, který produkuje zhruba 40 procent světové nabídky komodity, tento týden ohlásil, že sníží produkci o množství odpovídající zhruba 3 procentům světové nabídky. A třeba australská firma Paladin Energy zrušila prodej téměř čtvrtinového podílu v uranovém dolu v Namibii s tím, že poptávka v americkém jaderném průmyslu se začala zvedat.

I navzdory kazašským škrtům ale analytici očekávají, že nabídka bude letos převyšovat poptávku. Dalším medvědím faktorem pro cenu uranu jsou jeho zásoby. Jenom japonské utility disponovaly takovým množstvím suroviny, že by stačilo na pohon tamních reaktorů na nejméně šest let, napsala agentura Bloomberg.

Trh bude tudíž sledovat Trumpova rozhodnutí, která by pro poptávku mohla hrát stěžejní roli, především to, zda omezí podporu alternativních zdrojů energií a zda bude usilovat o posílení amerického jaderného arzenálu, jak před Vánoci apeloval.

Trumpovo mlčení pomohlo zlatu

Středeční tisková konference kontroverzního republikána příliš novinek v této věci nepřinesla. Chyběly i další podrobnosti o jeho potenciálně proinflačním ekonomickém programu, což uškodilo dolaru - a obratem pomohlo jiné surovině, totiž zlatu.

Žlutý kov od konference zdražil až o více než 2 procenta a poprvé od listopadu se dostal nad 1 200 dolarů za troyskou unci. Je otázkou, zda tato rally s očekávaným zvyšováním amerických úrokových sazeb vydrží. Banka BNP Paribas s předpokládaným rychlejším utahováním americké měnové politiky v letošním druhém pololetí předpokládá, že cena zlata by se mohla do konce roku přechodně propadnout pod 1 000 dolarů. Tam byla naposledy v roce 2009.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688