MAREK ()
Daně a účetnictví  |  11.01.2017 09:18:35

Ušetřete na daních: které slevy si za rok 2016 můžete odpočítat

Vyplnit daňové přiznání zvládne podle instrukcí téměř každý, pokud ale nesledujete novinky, můžete se připravit o celou řadu výhod, bonusů a slev. Ty se totiž takřka každý rok mění.

"Pokud člověk osloví daňového poradce, získá nejenom garanci správnosti vyplnění a důsledné optimalizace daňového přiznání, ale také možnost posunout termín podání přiznání a zaplacení daní až do 1. července,“ upozornila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Lehčí práci budou mít letos ti, kteří daňové přiznání podávají kvůli tomu, že mají více zaměstnání. Nově namísto čtyřstránkového daňového přiznání vyplní pouze dvě strany.

Přehled slev, které můžete v daňovém přiznání uplatnit:

Slevy na děti

V daňovém přiznání za rok 2016 mohou poplatníci uplatnit slevu na dítě až 20 604 korun. Sleva pro první dítě je 13 404 korun, sleva na druhé činí 17 004 korun ročně, na třetí a každé další může jeden rodič uplatnit slevu 20 604 korun ročně. Pro daňové přiznání za rok 2017 daňová sleva na dítě opět stoupne.

Pro první dítě v rodině sice v roce 2017 zůstane na 13 404 korunách ročně, ale u druhého dítěte se zvýší o 2400 korun na 19 404 korun ročně, u třetího a každého dalšího dítěte pak o 3600 korun na 24 204 korun ročně.

"Zvýhodnění na dítě uplatňuje jeden z rodičů, a to buď u zaměstnavatele, nebo v daňovém přiznání. Je možné při více dětech slevy kombinovat tak, že slevu na jedno dítě uplatňuje jeden rodič a slevu na druhé dítě uplatňuje druhý rodič. Novela zákona prozatím neprošla schvalovacím procesem, je ale pravděpodobné, že schválena bude a platit začne k 1. dubnu 2017," popsala Blanka Štarmanová. O vyšší slevy za první měsíce roku 2017 ale poplatníci nepřijdou - pravděpodobně je půjde využít zpětně už od počátku letošního roku.

Vyšší školkovné

Stejně jako v loňském roce, i letos si může jeden z rodičů odečíst z vypočtené daně slevu za umístění dítěte v předškolním zařízení. "Maximální sleva se pro daňové přiznání za rok 2017 zvýší z 9900 na 11 tisíc korun za rok. Tuto slevu si mohou odečíst i podnikatelé, kteří náklady odečítají paušálem. V daňovém přiznání podávaném letos si tak mohou lidé odečíst 9900 korun, příští rok už to bude o 1100 korun víc," upozornila Štarmanová.

Základní sleva

Základní slevu na dani ve výši 24 840 korun mohou uplatnit všichni poplatníci včetně starobních důchodců či cizinců. Slevu je možné uplatnit v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v kalendářním roce výdělečná činnost trvala.

"Slevu ve stejné výši je možné uplatnit na manželku, manžela nebo registrovaného partnera, který s poplatníkem sdílí společnou domácnost a jehož příjem za rok 2016 nepřesáhl 68 tisíc korun. Slevu na manželku si nemůže odečíst osoba samostatně výdělečně činná, pokud v daném zdaňovacím období využívá takzvané výdajové paušály," vysvětlila poradkyně.

Hypotéka, pojištění a ztráty

Výrazně snížit daňové přiznání pomohou i odčitatelné položky. "Pokud poplatník splácí hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, může si v rámci jedné domácnosti ze všech úvěrů odečíst až 300 tisíc korun, což ve výsledku znamená až o 45 tisíc korun nižší daň z příjmu. Daňový základ se snižuje pouze o zaplacené úroky, které je třeba doložit potvrzením z banky nebo spořitelny, nikoliv o celkovou výši splátek," popsala Štarmanová.

Další odečitatelnou položkou je penzijní připojištění se státním příspěvkem. Za něj lze z daňového základu za rok 2016 odečíst až 12 tisíc korun, v daňovém přiznání za rok 2017 už to bude 24 tisíc. Stejnou částku je možné odečíst za platbu životního pojištění.

Od základu daně je možné odečíst také daňovou ztrátu z podnikání, která vznikla v předešlých pěti letech. Možné je také odečíst poplatky zaplacené za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Sleva za EET

V souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb mohou podnikatelé jednorázově uplatnit slevu na dani z příjmů až ve výši pěti tisíc korun na pořízení a provoz systému. Nárok na slevu není třeba dokládat fakturami za nákup pokladního zařízení či softwaru.

Dary a dárci

Do této skupiny patří dary fyzickým osobám, které poskytují zdravotní služby, provozují školská zařízení, vedou zařízení pomáhající handicapovaným občanům nebo zvířecí útulky. Odečíst lze i darované peníze, které slouží na nákup zdravotnických, rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. "Dalším předpokladem je, že hodnota daru činila alespoň tisíc korun nebo přesáhla dvě procenta základu daně," dodala daňová poradkyně.

Za dar se považuje také bezplatné darování krve nebo orgánu. A právě dárci krve a lidé, kteří vstoupí do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk, by se měli dočkat vyššího zvýhodnění. Základ daně z příjmů by si dárci krve nově mohli snížit o tři tisíce korun za každý odběr, dosud jde o dva tisíce korun. Osm tisíc by si mohli od základu daně podle novely zákona odečíst lidé, kteří vstoupí alespoň do jednoho z uvedených registrů – nárok na tento daňový odpočet bude možné uplatnit jen jednou za život. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688