Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.01.2017 23:34:27

10. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy se v úterý výrazně nezměnily. Investoři čekají na začátek výsledkové sezóny za poslední tři měsíce loňského roku. Libra se na devizovém trhu v páru s dolarem zotavila z pondělního propadu.

Index Dow klesl o 0,16 % na 19 855,53 bodu a širší index S&P 500 zůstal beze změny na 2 268,90 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,36 % na nové zavírací maximum 5 551,82 bodu. V první polovině obchodování Nasdaq Composite navýšil i své absolutní maximum, tentokrát na 5 564,25 bodu. Benchmark technologického trhu v úterý skončil na novém zavíracím maximu již počtvrté v řadě, což je pro něj nejlepší taková série od roku 1999.

Index volatility VIX v úterý klesl o 0,61 % na 11,49 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 2,376 %.

Dařilo se sektoru cyklického spotřebního zboží, průmyslovému odvětví a sektoru zdravotní péče. Nejvýrazněji naopak klesly realitní odvětví a energetický sektor.

Americké akcie (10. ledna 2017)
Americké akcie (10. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,58 %), řetězce hobby marketů Home Depot (+1,33 %) a kartové společnosti American Express (+1,04 %). Nedařilo se cenným papírům farmaceutické společnosti Merck (-1,93 %), ropného podniku ExxonMobil (-1,28 %) či počítačového obra IBM (-1,27 %).

"Nálada na trhu je klidná, investoři čekají na začátek výsledkové sezóny za poslední loňský kvartál," říká Mark Kepner, výkonný šéf divize prodeje a obchodu ve společnosti Themis Trading.

Americké akcie (10. ledna 2017)
Americké akcie (10. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Maris Oggová ze společnosti Tower Bridge Advisors ale upozorňuje, že výsledková sezóna může výrazně zvýšit volatilitu cen akcií. "To, čeho se analytici obávají nejvíce, je silný dolar, který by se mohl negativně promítnout do zahraničních tržeb amerických podniků," říká Oggová.

Agentura Thomson Reuters předpovídá, že zisky firem z indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí v průměru vzrostly meziročně o 5,8 %. To by byl jejich nejsilnější růst za tři roky.

V druhé polovině týdne zveřejní hospodářské výsledky za poslední loňské čtvrtletí aerolinky Delta Air Lines (+2,5 %) nebo banky JPMorgan Chase (+0,29 %)Bank of America (+1,73 %) a Wells Fargo (+0,7 %).

Akcie farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals (+6,84 %) zpevnily o bezmála sedm procent v reakci na zprávu, že od ní čínský konglomerát Sanpower Group koupí za 818,8 milionu USD v hotovosti divizi Dendreon zabývající se léčbou rakoviny. Dále Valeant oznámil, že francouzské společnosti L'Oréal prodá tři značky pleťové kosmetiky.

Výrazně zdražily i akcie největší americké automobilky General Motors (+3,72 %), která zveřejnila cíl hospodaření pro letošní rok nad odhadem analytiků. GM čeká, že letos dosáhne upraveného zisku na akcii 6,00 až 6,50 USD. Odhad trhu je 5,71 USD.

Mírně naopak klesla cena akcií technologického konglomerátu Alphabet (-0,14 %), který podle listu The Wall Street Journal jedná o prodeji své dceřiné společnosti Terra Bella konkurenčnímu startupu Planet Labs.

Nejdůležitější úterní události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Nejpodrobnější výhled pro americký akciový trh na rok 2017, který vám letos ukážemeNejpodrobnější výhled pro americký akciový trh na rok 2017, který vám letos ukážeme

Americká ekonomika je v solidní kondici. Zrychlení inflace a silný trh práce podporují scénář minimálně dvojího zvýšení sazeb v letošním roce. Podpůrnou roli by měla sehrát politika nové administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Optimismus investorů je nicméně poněkud přehnaný. Ocenění akcií je nadstandardní a mělo by klesat. Pozitivem je na druhou stranu očekávaný růst zisků firem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688