Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2017 18:43:53

Úzká hranice mezi dobrou hodnotovou investicí a hodnotovou pastí

V předchozím příspěvku jsme načali téma investic, které by dnes mohl provádět Benjamin Graham, jehož bychom mohli považovat za otce fundamentální analýzy a valuace. Pokud jako „hodnotový“ filtr použijeme nízký poměr ceny akcií a jejich účetní hodnoty, pak se mezi většími a stále ziskovými společnostmi objeví Costamare. Ta má ve svých aktivech asi 70 kontejnerových lodí a tudíž je hned jasné, co na cenu akcií a kapitalizaci této společnosti doléhá:

Již delší čas se hovoří o útlumu globálního obchodu. Nejdříve byl považován za známku toho, že globální ekonomika se opět ponoří do hlubších problémů, protože v minulosti globální obchod sloužil jako slušný předstihový indikátor. Světová ekonomika se ale tentokrát ne a ne chovat podle historický modelů a tudíž jsme začali vážně uvažovat o tom, že změna není cyklická ale strukturální. Jinak řečeno, je možné, že to, co můžeme naznat obchodní částí globalizace, už dosáhlo svého vrcholu. A přesouvání zboží a služeb po celém světě už má ty nejlepší časy za sebou.

Jako by to nestačilo, v USA byl zvolen prezident, který má silný dojem, že globální obchod jeho zemi poškozuje a jelikož je to muž činu, hodlá jednat. Samozřejmě se nebude zaobírat detaily, jako je současný odliv kapitálu z Číny, či řečmi ekonomů o tom, že obrázek není ani zdaleka tak černobílý, jak si ho kreslí. Pokud tak skutečně dojde k zavedení různých tarifů, či dokonce k rozpoutání globální obchodní války, v první řadě to odnesou právě ti, kteří dopravu zboží po zemi či moři zajišťovali. Tedy i Costamare.

Kde je dno?

Pro podobné firmy a akcie tak jde nyní značné míry o situaci „buď a nebo“. To ještě více znesnadňuje nalezení jakési férové ceny. Jak ukazuje následující graf, investoři měli celkem jasno od poloviny roku 2014 až do konce roku 2015. Ovšem v roce 2016 se jim začalo zdát, že sešupu už bylo dost a nastalo období nerozhodnosti:


Zdroj: Financial Times

Akcie má betu ve výši 1,99, což znamená, že z pohledu systematického (tedy neoddiverzifikovatelného) rizika je dvakrát rizikovější než celý trh. V rozvaze je také nemálo dluhu (poměr čistého dluhu k EBITDA se zhruba pohybuje kolem hodnoty 3). Na druhou stranu jde stále o společnost ziskovou, jejíž provozní cash flow je znatelně nad investicemi, její volný tok hotovosti převyšuje vyplácené dividendy a už dva roky snižuje dluhy (spolu s vyplácením dividend ale také na první pohled trochu podivně vydává nové akcie).

Účetní hodnota vlastního jmění společnosti je nyní asi jedna miliarda dolarů, zatímco kapitalizace je zhruba poloviční. Výše uvedené snad ale jasně ukazuje, proč je tak těžké dopředu odhadnout, zda jde v podobných případech o dobrou hodnotovou investici, či hodnotovou past. Tedy titul, který má podle některých měřítek skrývat investory ignorovanou hodnotu, ale ve skutečnosti se za ním nic takového neskrývá a cena akcie správně odráží to, že svět se prostě změnil. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688