Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.01.2017 23:44:10

9. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy se v pondělí vyvíjely smíšeně. Investoři vyhlížejí blížící se inauguraci Donalda Trumpa a výsledkovou sezónu za poslední loňské čtvrtletí, která odstartuje čísly velkých bank v druhé polovině tohoto týdne.

Index Dow v úvodu druhého lednového týdne klesl o 0,38 % na 19 887,38 bodu a širší S&P 500 odepsal 0,35 % na 2 268,90 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,19 % na nové zavírací maximum 5 531,82 bodu. Nasdaq navíc posunul i své absolutní maximum, a to na 5 541,08 bodu.

Index volatility VIX vzrostl o 2,31 % na 11,40 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět bazických bodů na 2,368 %.

Nedařilo se zejména energetickému sektoru, odvětví veřejných služeb a sektoru necyklického spotřebního zboží. Nad nulou se udržel sektor zdravotní péče.

Americké akcie (9. ledna 2017)
Americké akcie (9. ledna 2017)Zdroj: Google

"S blížící se inaugurací Donalda Trumpa investoři stále více spekulují, které ze svých slibů může nový americký prezident splnit," říká Colin Cieszynski, hlavní tržní stratég v CMC Markets. Inaugurace Trumpa je naplánovaná na 20. ledna.

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie ropné firmy ExxonMobil (-1,65 %), počítačového obra IBM (-1,11 %) a mobilního operátora Verizon Communications (-1,09 %). Dařilo se naopak cenným papírům farmaceutické společnosti Merck (+1,38 %), technologického podniku Apple (+0,91 %) či maloobchodního prodejce Wal-Mart (+0,66 %).

Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli výraznému poklesu cen ropy, za nímž stály známky růstu těžby v USA a informace o rekordním exportu suroviny z Iráku.

V pátek se index Dow vyšplhal až na 19 999,63 bodu. "Domníváme se, že dosažení 20 000 bodů je jen otázkou času," říká analytik Matt Jones ze společnosti J.P. Morgan Private Bank.

Americké akcie (9. ledna 2017)
Americké akcie (9. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Dění na amerických burzách tento týden začne ovlivňovat také výsledková sezóna za poslední loňské čtvrtletí. V druhé polovině týdne zveřejní výsledky mimo jiné aerolinky Delta Air Lines (+0,02 %) nebo banky JPMorgan Chase (+0,07 %)Bank of America (-0,57 %) a Wells Fargo (-1,45 %).

Akcie provozovatele řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,27 %) zahájily týden mírným poklesem, a výrazně tak nereagovaly na zprávu, že se společnost dohodla na prodeji většinového podílu ve svých podnikatelských aktivitách v Číně a Hongkongu. McDonald's v uvedl, že za podíl získá až 2,1 miliardy dolarů.

Výrazně se nezměnila ani cena akcií největší americké automobilky General Motors (+0,06 %), jejíž šéfka Mary Barraová o víkendu novinářům řekla, že firma neplánuje přesunout část své výroby z Mexika zpět do Spojených států. Nastupující americký prezident Donald Trump předtím řekl, že by na automobily GM prodávané v USA, ale vyráběné v Mexiku mohlo být uvaleno dovozní clo.

Nejdůležitější pondělní události na amerických trzích:

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Je lepší Dow, nebo S&P 500? Je lepší Dow, nebo S&P 500?

Je lepší index Dow Jones Industrial Average, nebo S&P 500? První index je jedním z nejstarších na trhu, druhý je mezi investory v současnosti asi nejpoužívanější a má širší záběr. Rozdíl v dlouhodobé výkonnosti je přitom navzdory velkým rozdílům v jejich konstrukci prakticky zanedbatelný.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688