Volná místa, vyšší platy, firmy shánějí zaměstnance

TNBiz, 10.1.2017

Nebývale velké množství zakázek roztáčí kola české ekonomiky. Jenže už není kde brát nové zaměstnance. "Růst ekonomiky je natolik silný, že firmy mají tolik zakázek, že na ně zkrátka nemají lidi a nezaměstnanost už příliš nižší být nemůže," vysvětlil ekonom David Marek.

Někde je nezaměstnaných dokonce historicky nejméně. Třeba na Zlínsku už data trumfla předkrizový rok 2008. Po celé republice je na 130 tisíc volných míst.

"Aktuálně převažují místa pro pomocné pracovníky, pro svářeče, pro obsluhu obráběcích strojů a nástrojáře," sdělila ředitelka Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Mnoho podnikatelů chce řešit kritickou situaci dovozem pracovní síly z Ukrajiny. Pomoci by jim v tom měl i projekt Režim Ukrajina. Od února má být počet kvót pro zaměstnanecké karty ještě navýšen.

"Chybí i nízkokvalifikovaní a středněkvalifikovaní pracovníci, právě pro ty je projekt," vysvětlila dále ředitelka Oblastní hospodářské komory České Budějovice Lenka Vohradníková.

Dobrou zprávou ale je, že s nízkou nezaměstnaností rostou mzdy - dokonce i obchodní řetězce se začaly přetahovat o pracovníky. Rok 2016 byl ale specifický i tím, že lidé nebývale často měnili zaměstnání.

Za lepším odešly třeba desítky řidičů autobusů v Brně. Tamní dopravní podnik loni v létě jen těžko obsazoval linky MHD. Inspektory zase loni marně hledala Státní zemědělská a potravinářská inspekce, dokonce byly i stovky volných míst na úřadech napříč republikou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky