Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.01.2017 20:09:06

Vratká rally, improvizující Italové a špatná válka ze špatných důvodů

Jak ukazují poslední data, tlaky na růst mezd v USA sílí (viz následující graf, který porovnává vývoj mezd s inflací). Přirozeně se tak spekuluje, že Fed bude stále více tíhnout k jestřábější politice a nebude moc váhat s několikerým zvýšením sazeb v tomto roce.

K tomu všemu se na FT objevil článek o tom, že někteří zástupci Fedu se s ohledem na sílící trh práce staví i proti fiskální stimulaci. Namísto toho radí zaměřit se na snižování deficitů. Je tedy dost dobře možné, že i kdyby se nové americké vládě skutečně podařilo prosadit stimulační fiskální program (což není ani zdaleka jisté), Fed jej může ve „zaříznout“ o to ostřejším utahováním. Moje skepse ohledně „Trump rally“ tak trvá.


Zdroj: Financial Times

V minulém příspěvku jsem se zaměřil na několik faktorů, které by investoři měli nyní zařadit na své investiční radary (pokud tedy nenakupují akcie pro skutečně dlouhé období). Vedle již diskutovaného trhu s ropou, americké daňové politiky a americké monetární politiky sem podle Natixis patří i situace v italském bankovním sektoru a ekonomice, japonská monetární politika a odliv kapitálu z Číny (spolu s vývojem kurzu renminbi).

Italský nekonečný seriál

Italská ekonomika se točí v těžko rozseknutelném kruhu bankovních problémů, následném poklesu úvěrové nabídky, nízkých investic, nízké produktivity, ekonomického útlumu a ještě horší situace v bankách. Jde přitom samozřejmě o ekonomiku, která dovede hýbat událostmi v celé eurozóně i EU a podle mne právě ona může rozhodnout o osudu měnové unie.

Klíčem pro řešení popsané spirály je přirozeně vyčištění bankovního sektoru a podle některých analýz, které jsem četl, je to z čistě finančního hlediska proveditelné. Mnohem těžší je to ovšem z hlediska politického, protože podle současných pravidel by měly ztráty nést i investoři. Což je ze systematického hlediska jistě správné, ovšem v křehké Evropě by šlo o dost razantní řez, který by trhy poslal ne zrovna vítaným směrem. Takže se možná bude opět improvizovat a konec je otevřený.

Asijský odliv kapitálu

Zmíněná japonská a čínská témata jsou si dosti podobná v tom, že obou zemím hrozí prudký odliv kapitálu směrem k USA, kde se budou pravděpodobně razantněji zvyšovat sazby (viz úvod). Japonská centrální banka BoJ by v takovém případě byla zřejmě nucena kupovat velké objemy domácích vládních dluhopisů, aby eliminovala vliv propadu domácí poptávky (který by tlačil na růst výnosů obligací). Vše by mohlo vyústit ve velký tlak na oslabování jenu. V minulosti byl kurz jenu úzce korelován s japonskými akciovými indexy, ovšem nejsem si jist, zda by tomu tak bylo i nadále (tj. zda by trh i v tomto případě rostl). Popsaný vývoj totiž už trochu zavání tím, že věci nejsou plně pod kontrolou.

Jak jsem zde nedávno psal detailněji, odliv kapitálu je velkým tématem i pro Čínu. Tam se penězům už nelíbí z mnoha strukturálních důvodů a kapitál se v podstatě snaží prchnout, dokud to jde (viz mé předchozí příspěvky). Zde bych o nějaké plné kontrole nad událostmi nehovořil vůbec. Úsměvné je, že nová americká vláda podle všeho stále žije v domnění, že Čína se aktivně snaží svou měnu oslabovat, zatímco ve skutečnosti bojuje s odlivem kapitálu a tlaky na prudší oslabení. Pokud tedy Američané skutečně rozpoutají obchodní válku, bude to chybný krok učiněný na základě naprosto mylné interpretace celé situace.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688