Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.01.2017 17:14:21

Praha close - Finanční tituly stáhly burzu do červeného, propad mírnil ČEZ

Pražská burza vstoupila do nového týdne v červeném. Index PX neudržel zisky z dopoledního obchodování a v závěru dnešního obchodování ztratil 0,19 procenta na 935,72 bodu. Aktivita byla o něco silnější než v pátek, kdy byly zavřené trhy v sousedním Polsku a Rakousku. Před závěrečnou aukcí se dnes zobchodovaly akcie za 0,24 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok dosahuje 0,638 miliardy .

Pondělí začalo pro pražskou burzu nadějně. PX dopoledne přidával 0,2 procenta, a připisoval si tak šestý růst během posledních sedmi dní. Na 2,5měsíční maxima mu pomáhaly hlavně akcie ČEZ a Erste Bank.

Rakouský bankovní titul ale dopolední 0,6procentní vzestup k hranici 800 neudržel a den zakončil ve ztrátě 0,18 procenta na 792,60 za akcii. V mínusu skončily i další tři finanční tituly obchodované v Praze. Moneta Money Bank odepsala 0,9 procenta na 82,05 za akcii. Komerční banka klesla o 0,44 procenta na 895,90 za akcii a rakouská pojišťovna VIG po nepřetržitém pětidenním růstu zamířila dolů a ztratila 1,54 procenta na 601,80 za akcii, objem zobchodovaných akcií ale v jejím případě dosahoval necelých pěti milionů .

Akcie Philip Morris klesly o 1,5 % na 13 101 .

Z pražských blue-chips si tak solidnější zisky připsal nejobchodovanější titul dneška ČEZ, který v závěru zpevnil o 0,81 procenta na 424 za akcii. Akcie O2ČR rostly o 0,52 procenta na 271,80 poté, co ÚOHS oznámil, že v prosinci uložil pokuty za celkem 99,1 milionu operátorům Vodafone Czech Republic a O2 CR za protisoutěžní dohody o propojení sítí. Jakub Hampl z telekomunikace O2 serveru Patria.cz sdělil, že firma je přesvědčena o tom, že žádný správní delikt nespáchala, a proti nepravomocnému rozhodnutí regulátora se odvolá. Akcie Unipetrolu stouply o 0,7 procenta na 183,80 za akcii.

Z českých makrodat dnes přišla především data o prosincové nezaměstnanosti, která v souladu s očekáváním potvrdila její zvýšení na 5,2 procenta. Za mírným růstem (z listopadových 4,9 procenta) ale není třeba hledat nic jiného než sezónní vlivy, upozornil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek. Za listopad přitom Česko hlásilo nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Její míra v evropských statistikách dosahovala 3,7 procenta, což jsou „historicky nejnižší úrovně, kterých jsme naposledy dosáhli v roce 1996", upozorňuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Čermák. Rozdíl v obou hodnotách je způsoben tím, že mezinárodně srovnatelná nezaměstnanost vychází ze standardizovaných dotazníků Eurostatu a její pojetí je širší než čísla vycházející z dat z úřadu práce.

Regionální burzy byly v podvečer rozkolísané, polský akciový index WIG 20 rostl zhruba o 0,3 procenta, rakouský ATX ale 0,8 procenta ztrácel a maďarský BUX stagnoval. Americké akciové trhy v dopoledním obchodovánív New Yorku spíše klesaly, indexy DJIA a S&P ztrácely shodně zhruba 0,1 procenta, Nasdaq ale o skoro 0,2 procenta rostl.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688