Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.01.2017 14:14:37

Karty na akciovém trhu bude letos rozdávat hlavně Washington

Kdo se bojí Donalda Trumpa? Určitě to nejsou akcioví investoři, i když Trumpovi se už podařilo donutit společnosti Boeing a Lockheed, aby snížily ceny, za které prodávají své výrobky vládě. Na to, zda se mu skutečně podaří snížit daně, omezit regulaci a zároveň udržet kontrolu nad rozpočtem, si musíme počkat. Počkat si musíme i na to, zda staré elity nebudou prostě nahrazeny jinými.

Velkou otázkou je také to, zda se Trumpovi podaří dotlačit obchodní partnery k větší vstřícnosti, ovšem bez vyvolání světové obchodní války. Ještě větší otázkou je, zda Trump dovede omezit jaderný program v Severní Koreji a Íránu. K tomu všemu přidejme čínské ambice udělat si z Jihočínského moře svou námořní základnu. Doufat můžeme i v to, že Trumpovi se podaří navázat lepší vztahy s ruským medvědem, než jaké měl Obama.

Seznam podobných přání je hodně dlouhý a nyní může být postoj investorů vychýlen směrem k optimismu. Na druhou stranu není neobvyklé, že akciový trh si těsně po volbách vede velmi dobře. Index S&P 500 si od volebního dne připisuje necelých 5 %, což je pozoruhodné, ale po zvolení Hoovera to bylo 8,2 %, Eisenhowera 8 %, Kennedyho 5,4 %, Reagana 5,2 % a Cartera 4,8 %. Možná, že současné zisky by byly ještě větší, kdyby za sebou akcie neměly devět let býčího trhu a valuace nebyly na velmi vysokých úrovních.

Pokud ale Trump skutečně dokáže naplnit všechna očekávání, pak valuace zase tak vysoko neleží. Šlo by o určitý druh zázraku, i když Reagan dokázal něco podobného. Deník WSJ před několika dny psal, že „nejlepším přítelem akcií v letošním roce není Trump, ale korporátní zisky“. Nejde o nic nového, my sami už od léta upozorňujeme, že konec ziskové recese, kterou vyvolal energetický sektor, přinese na trh oživení. Ovšem valuace byly už v době voleb vysoko a poté ještě vzrostly a Trumpova politika a úspěchy budou skutečně klíčové.

Pokud se Trumpovi nepodaří prosadit snížení daní a regulace nebo vyvolá obchodní válku, trh se propadne. Jestliže bude naopak úspěšný, růst letošních zisků by se podle našich odhadů mohl zvednout z 9 % na 19 %. Rozdíl mezi oběma scénáři je tedy obrovský a politika Washingtonu bude letošní rok pro akcie rozhodujícím faktorem. Kdyby se index S&P 500 na konci roku 2017 pohyboval na stejných hodnotách jako nyní a zisky vzrostly o 10 %, PE by kleslo na hodnotu 15,4. Pokud by zisky rostly o 20 %, PE by kleslo na 14,1. I to ukazuje, že valuace leží skutečně velmi vysoko a investoři ve svých očekáváních značně předběhli realitu. Pokud se PE nezmění a zisky díky snížení daňových sazeb vzrostou o 20 %, index S&P 500 by se na konci roku dostal na 2700 bodů. Náš cíl pro konec letošního roku je na 2400 – 2500 bodech.

Dlouhodobý vývoj PE indexu S&P 500 shrnuje následující obrázek. Průměr PE dosahuje hodnoty 13,8. Nejvyšších valuací bylo dosaženo na konci devadesátých let na vrcholu technologické bubliny, kdy PE překročilo hodnotu 25. V roce 2016 se pohybovalo blízko hodnoty 17:

 

(Zdroj: Blog investora Eda Yardeniho)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688