chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  09.01.2017 11:51:25

Víte, kolik Češi dluží? Bankovní úvěry v listopadu stouply na 3 biliony

Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci listopadu na 2,99 bilionu , což byl meziroční růst o 6,4 procenta. Úvěry domácnostem vzrostly o osm procent na 1,32 bilionu , úvěry podnikům o 6,8 procenta na více než bilion. Vyplývá to z údajů České národní banky. Je tak prakticky jisté, že v závěru roku objem úvěrů překročí tři biliony korun
 
Domácnosti si v listopadu na nákup nemovitostí nově půjčily 40,5 miliardy , což je rekordní objem. Meziroční růst nových úvěrů na bydlení dosáhl 54,4 procenta, což je dynamika, kterou trh naposledy zaznamenal na začátku roku 2006, kdy ale šlo o řádově nižší objemy. Listopadový boom je znamením obav ze zdražování hypoték vlivem přísnější regulace.
 
Úvěry na spotřebu vykázaly meziroční růst o 26,5 procenta. Zařizování nových bytů, vánoční nákupy, pocit finanční jistoty a nižší úrokové sazby, to vše přimělo domácnosti načerpat nově spotřební úvěry za 10,1 miliardy . Za prosinec lze očekávat ještě vyšší objem i dynamiku.
 
Stationery with stack of coins„Zadlužení domácností sice rychle roste, ale jde především o úvěry na bydlení,“ řekl ČTK ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Hypotéky lze považovat za formu investice, která domácnosti v dlouhodobém horizontu hodnotu majetku zvýší. Na rozdíl od úvěrů na vánoční dárky, dovolenou nebo elektroniku jde o zadlužení zdravé. „I přes nedávnou regulaci zůstanou úvěry na bydlení v kurzu a zadlužení tak letos dále poroste,“  dodal.
 
Navzdory dlouhodobému prostředí nízkých úrokových sazeb pokračuje trend růstu klientských vkladů. Jejich objem se v listopadu zvýšil především díky netermínovaným vkladům, které tvoří 77 procent veškerých vkladů. Pokud rostou termínované vklady, jde o vklady krátkodobé se splatností do jednoho roku. To se odráží i v nižším zájmu o stavební spoření, kde za poslední dva roky klesly vklady o 12 procent.
 
Kvalita úvěrového portfolia českého bankovního sektoru se dlouhodobě zlepšuje a listopad nebyl výjimkou. Objem tzv. úvěrů se selháním se meziměsíčně snížil o 1,2 procenta a jejich podíl na celkových úvěrech je 4,77 procenta. U nefinančních podniků se tento podíl, jako jen několikrát v historii, dostal pod pětiprocentní hranici na 4,92 procenta. U obyvatelstva se podíl úvěrů se selháním snížil na 3,22 procenta.
 
Více než čtvrtina podnikových úvěrů je v zahraniční měně (272,8 miliardy ), drtivou většinu představují úvěry v eurech. Objem úvěrů v korunách je prakticky stejný jako před rokem, zatímco objem úvěrů v cizích měnách stoupl meziročně o 27 procent. Zájem o eurové úvěry stoupá s blížícím se ukončením kurzového závazku ČNB, protože jde o určitou formu kurzového zajištění.
 
Zdroj: Euro.cz

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688