Počasí: Teploty spadly na -34 °C, šest lidí zemřelo.

TNBiz, 8.1.2017

Teplota hluboko pod bodem mrazu trápila i pracovníky Horské služby v Krušných horách. "Vozidla Integrovaného záchranného systému, to znamená i naše, měla trošku problém v některých případech. Konkrétně my jsme měli problém se zamrzáním nafty," prozradil TV Nova Stanislav Kubeš z Horské služby.

Určitě se vyplatí do nafty při velkých mrazech přidávat aditiva. Kuriózně v neděli vyznělo vyhlášení nechladnějšího místa v republice. Prvenství obhájila šumavská Rokytská slať. Se 34,6 stupni pod nulou. Jde o stejnou teplotu jako sobotu.

Mráz ale dokáže i zabíjet. Od pátku si už u nás vyžádal šest obětí. V Praze zemřeli čtyři lidé, z toho tři bezdomovci, další dva lidé nepřežili mrazivé noci v Karviné a Brně.

Mezi sedm meteostanic v republice, kde naměřili více jak 30stupňový mráz se tentokrát nevtěsnala ta v Šindelové - v chladné kotlině Krušných hor. Ta se nakonec musela spokojit "jenom" s teplotou mínus 27,9 stupně Celsia.

Nejsilnější mrazy - kolem mínus dvaceti - mají v příštích dvou dnech zasáhnout Moravu a Slezsko. A to i nižší polohy. "Mírně oteplení očekáváme ve čtvrtek a pátek. Zároveň ale přijdou další komplikace na silnice. Bude se totiž vytvářet ledovka a očekáváme mrznoucí déšť," řekla TV Nova meteoroložka Dagmar Honsová.

Lidé by si měli dát pozor na zamrzání vodoměrů a změna počasí může, jak varují vodohospodáři - způsobit havárie na potrubí. 

Přírodního sněhu je teď opravdu dost a tak si o víkendu přišli na své nejen lyžaři na svazích, ale i vyznavači bílé stopy. Provozovatelé ski-areálů v celém Česku mají v terénu veškerou techniku na úpravu běžeckých tratí a stopy obnovují i několikrát denně.

Počet kilometrů upravených tras postupně přibývá. Běžkaři si teď přijdou na své i v dalších lyžařských areálech. Prim ale rozhodně hrají Beskydy. Ve Velkých Pavlovicích mají k dispozici až padesát kilometrů tras na dvanácti okruzích.

Podrobná předpověď pro města a obce

Počasí na Facebooku


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky