Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.01.2017 18:14:20

Trh IPO letos popadne dech. Půjdou Uber, Snap nebo Dropbox konečně na burzu?

Pro burzovní premiéry loňský rok moc dobrý nebyl. Podle poradenské společnosti EY klesl počet primárních veřejných nabídek kvůli ekonomické a politické nervozitě o 16 procent. To by se ale letos mohlo změnit. Navzdory tomu, že politická nejistota podle některých názorů zřejmě ještě poroste.

Podle analytika Garetha McCartneyho z banky UBS existovala v loňském roce pro IPO dvě okénka, totiž povelikonočně-předbrexitové a poprázdninově-předtrumpovské. Letos politické riziko nejenže nezmizí, bude dokonce ještě větší. „Rozhodných“ dat, proč se primárním úpisům vyhýbat, je však oproti loňsku méně, míní také.

Primární veřejné nabídky roku by si potenciálně mohla odbýt společnost Snap (tu, která stojí za aplikací Snapchat), nebo poskytovatel alternativního taxi Uber. O možném vstupu Snapu na burzu jsme psali na příklad zde. IPO, která už teď vyvolává srovnání s burzovním debutem Facebooku, by se mohla uskutečnit už v březnu.

Dojít by mohlo i na IPO společnosti Dropbox, vývojáře stejnojmenného webového úložiště, nebo společnosti Spotify, která stojí za platformou pro streamování hudby.

„Pro akcie...politické riziko nutně neznamená risk off,“ tedy tendenci uchylovat se k bezpečným přístavům, říká také McCartney.

Podle webu Business Insider je letos „velmi pravděpodobná“ IPO Snapu a „pravděpodobná“ IPO Spotify, o které se už roky spekuluje. Agentura Reuters předpovídá příval „obskurních jednorožců“, jako Apttus, Tintri nebo Okta. Podle technologického webu ReCode by trhu s IPO mohly nachystat překvapení mladé internetové obchody Chewy.com, Stitch Fix a Casper.

Oživení v IPO aktivitě bylo podle EY možné pozorovat už v posledních třech měsících loňského roku. Ten byl jinak z hlediska IPO nejslabším od roku 2013. Celosvětově se uskutečnilo 1 055 primárních úpisů, ve kterých firmy získaly 132,5 mld. dolarů. To je o 33 procent méně než předloni. Počet IPO klesl meziročně o zmíněných 16 procent.

„Vyhlídky pro IPO aktivitu vypadají pro letošní rok mnohem lépe, především v USA, kde je možné čekat prudké oživení u nových úpisů,“ uvedl v prosincové zprávě Martin Steinbach z EY.

Zdroje: CNBC, Recode.com, Business Insider, EY

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.08.2021Daimler Trucks půjde letos v prosinci na burzu Research (J&T BANKA)
07.07.2021Stavebnictví konečně nabralo dech? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.10.2020Ranní okénko - Jednání o brexitu popadlo druhý dech Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688