Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.01.2017 12:06:59

Faktor, který podpoří akciového býka v roce 2017

Jeden z tradičně nejpodstatnějších pilířů akciových rally by se letos měl projevit opět v plné síle. Na prahu roku 2017 to tvrdí velká část analytiků a stratégů, mezi nimi i Jeffrey Saut, hlavní investiční stratég společnosti Raymond James.

Řeč není o ničem jiném než o ziskovosti firem. Růst cen akcií v posledních čtvrtletích znamenal výrazný nárůst jejich valuací, protože zatímco býci trhu stále dominovali, zisky firem stagnovaly nebo mírně klesaly.

"Akciový růst vycházel z nízkých úrokových sazeb. Firmy i spotřebitelé se mohli snáze zadlužovat," říká Saut. Firmy pak v rekordní míře podporovali akciový trh zpětnými odkupy vlastních cenných papírů. Jiná aktiva, především dluhopisy, pak kvůli nízkým výnosům nebyla ve srovnání s akciemi atraktivní.

Americké akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybíAmerické akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybíZačátek letošního roku byl na americkém akciovém trhu nejhorší v historii. Vše je ale zapomenuto, ...

Nyní se ale zdá, že zisky firem začínají růst, zatímco úrokové sazby dost možná loni dosedly na dno (myšleno v USA). Nastartovaný růst profitability amerických společností by podle Sauta měla podpořit i plánovaná opatření nové administrativy v čele se snížením daní pro firmy.

Společnosti, jejichž akcie jsou zahrnuté v indexu S&P 500, ve třetím čtvrtletí 2016 zaznamenaly meziroční nárůst zisků na akcii o 3,1 %, když předtím podle společnosti FactSet jejich zisky pět kvartálů za sebou meziročně klesaly. Analytici aktuálně pro čtvrtý kvartál odhadují nárůst zisků o další více než tři procenta.

Co může znamenat nízká volatilita pro další vývoj cen akcií?Co může znamenat nízká volatilita pro další vývoj cen akcií?Index volatility VIX na mimořádně nízké úrovni může nějakou dobu vydržet, ale také rychle vyletět ...

Podle agentury Reuters navíc omezení firemní daně z příjmu o jeden procentní bod má zvýšit zisk na akcii v rámci S&P 500 o 1,31 USD. Podle Sauta sice plán snížit sazbu daně na 15 % může narazit na různé překážky, i snížení na 25 % ba ale znamenalo podle modelu Reuters skok zisků v rámci indexu na zhruba 144 USD.

"V rámci tohoto modelu a při zachování forwardového P/E okolo 17 by to znamenalo potenciál indexu S&P 500 na zhruba 2 450 bodů v roce 2017. V příštích několika letech by podle nás měl pokračovat býčí trend, samozřejmě s pullbacky, ale ty by měly tak jako v uplynulých letech být vhodnou nákupní příležitostí," dokresluje Saut svůj výhled. Opatrně ale dodává, že veškeré roční výhledy jsou složitá disciplína a že například před rokem stejně jako mnozí další nepředpokládal brexit ani vítězství Donalda Trumpa.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688