Patria (Patria Finance)
Komodity  |  04.01.2017 16:47:56

Ropa se inspiruje loňskem, OPEC a USA určí směr

Ropa se dnes inspiruje loňskem a zdražuje. Důvodů je několik, jednak očekávaný týdenní pokles amerických zásob této strategické suroviny, ale také loňská dohoda o omezení produkce, která v těchto dnech vstupuje v platnost. Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem "černého zlata", by v rámci organizovaného snižování dodávek na trhy měla zvýšit ceny.  Úterý však bylo pro ropu prudce volatilní a kolísavost nemizí ani dnes.

Ceny ropy se včera vyhouply až na 18měsíční maxima, o zisky ale přišly, když se do hry vložil silný dolar. Dnes rostly futures na severomořskou ropu Brent s dodáním v březnu až o 1,2 procenta, odpoledne ale zisky opět umazávaly. Barel Brentu se naposledy obchodoval kolem 55,5 USD. Barel americké lehké ropy WTI byl kolem 52,3 USD.

Ceny obecně nacházejí oporu v nadějích, že velcí světoví producenti ropy (Organizace zemí vyvážejících ropu a 11 spolupracujících států) "necuknou" a budou se držet loňské podzimní dohody o snížení své produkce ropy. Měla by pomoci odčerpat přebytečné barely ze světového trhu, kde je nabídka dlouhodobě vyšší než poptávka. Naděje, že se tak stane, pomohla loni ropě k největšímu ročnímu nárůstu za posledních sedm let. Loňský vývoj obou ukazatelů cen ropy Brentu a WTI zachycuje graf níže, Brent je bíle. 



Plánované škrty a způsob, jakým američtí producenti odpovědí na rostoucí ceny komodity, pomohou trhu s ropou určit směr v úvodu nového roku.

Výjimku z dohody si vyjednala například Libye, která po dvou letech bojů zvyšuje produkci na svém největším ropném poli. Kuvajt, člen ropného kartelu OPEC, už produkci snížil. Omán, nečlenský stát, říká, že dodávky omezí tento měsíc. Se škrty naopak souhlasil Irák, druhý největší člen OPECu. Irácký premiér Hajdar Abádí se dal ale nejnověji slyšet, že autonomní kurdský region vyváží více ropy, než je jeho podíl (17 %) vymezený v rozpočtu.

Dohoda se netýká ani Spojených států, které patří k největším světovým spotřebitelům ropy. Nejnovější vládní data o amerických zásobách této suroviny přijdou ve čtvrtek. Podle analytiků oslovených Reuters se zásoby ropy v USA minulý týden snížily o 1,7 milionu barelů. Průzkum Bloombergu je pesimističtější, předpovídá pokles o 2,25 milionu barelů. Stojí za zmínku, že americké zásoby ropy jsou na nejvyšších úrovních pro toto období za více než tři desítky let. Činí zhruba 486 milionů barelů. Pokles, který analytici očekávají, by byl prvním za poslední tři týdny.


Zdroje: Bloomberg, Reuters, investing.com

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)

Přečtěte si také:

12.12.2022Fed a ECB určí trhům směr do nového roku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688