Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.01.2017 09:13:50

Rozbřesk – Německá inflace zaznamenala nejprudší skok v novodobé historii

Návrat inflace je tu, tedy alespoň u našich sousedů v Německu. Dynamika spotřebitelských cen v největší ekonomice eurozóny se ke konci roku více než zdvojnásobila a zaznamenala největší skok v novodobé historii. Inflace v prosinci vyskočila na 1,7 % (z 0,7 % / očekávání 1,3 %) - to jsou nejvyšší hodnoty od poloviny roku 2013. Otázkou je, zda v tomto světle čekat i dnes vyšší inflaci v eurozóně, zda se mění celkový inflační výhled pro eurozónu na rok 2017 a co to vše znamená pro trhy?

Za celou eurozónu jsme dnes původně odhadovali nárůst prosincové inflace k 1 %. Po německém překvapení je možné, že to bude o 0.1 - 0.2 procentního bodu více. Není to ale jisté, protože na rozdíl od Německa inflace překvapila nižším výsledkem ve Francii (pouze 0,8 %) a ještě neznáme čísla z Itálie. A je zřejmé, že mezi inflačními tlaky v eurozóně zůstanou i nadále poměrně výrazné rozdíly. Za posledních dvanáct měsíců (do listopadu) činila průměrná německá inflace 0,7 %, zatímco italská pouze 0,1 %. Výrazné rozdíly v inflačních tlacích odráží primárně rozdíly v ekonomickém výkonu a především pak na pracovním trhu. Dnešní inflační číslo tedy bude hodně záviset na tom, zda podobně jako francouzská inflace nezklame také inflace italská.

Možná ještě důležitější otázkou je, zda rychlejší inflace na konci roku 2016 automaticky znamená vyšší inflaci pro celý rok 2017. A i zde platí, že ne nutně. Struktura inflace pravděpodobně ukáže, že za vyššími inflačními tlaky zatím stojí především ceny pohonných hmot a energií. Pokud se vyšší ceny energií nezačnou promítat i do ostatních složek spotřebitelského koše, zůstane jádrová inflace nízká (v blízkosti 0,8 %). Vyšší ceny pohonných hmot a energií, které na konci roku 2016 pomohly inflaci vzhůru, ji tak krásně ke konci roku 2017 mohou pomoci zase směrem dolů (pokud se jejich růst zastaví).

I proto nechceme měnit náš inflační výhled pro eurozónu (1,3 % pro rok 2017), dokud neuvidíme jasnější nárůst jádrové inflace v eurozóně a nižší rozdíly v dynamice cen mezi jednotlivými zeměmi. Domníváme se rovněž, že podobný názor bude mít i Evropská centrální banka. A i proto nebude nic měnit na svém závazku “tisknout peníze” do konce roku 2017. Ve finále by tedy z vyšší inflace nemělo moc bodů vytěžit euro, protože rychlejší růst cen těžko pomůže kratším výnosům výrazněji nahoru. Naopak výrazněji mohou jít vzhůru delší eurové výnosy a s nimi ztrácet půdu pod nohama německé dluhopisy.

FOREX

Region

Do řady pozitivních prosincových inflačních překvapení se včera přidalo i Německo, což potvrzuje, že údaj o české inflaci, jenž bude zveřejněn příští úterý (10. ledna), bude z pohledu koruny skutečně důležitou zprávou. Prozatím přitom platí, že forwardové kurzy na druhý kvartál se pohybují nedaleko od spotu, což však v případě, že bychom se dočkali pozitivního inflačního překvapení i v ČR, nemusí ve druhé polovině příštího týdne platit (připomeňme, že ČNB garantuje zachování intervenčního režimu “jen” do konce 1. čtvrtletí).

Včera nicméně byl zajímavější vývoj kurzu zlotého, který se dostal pod hranici EUR/PLN 4,40. Zlotému patrně pomáhá vyšší inflace a pozitivní výsledek PMI (obojí za prosinec).

Dnešní den není z hlediska regionálních statistik příliš zajímavý a pozornost tak přitáhne asi zejména odhad prosincové inflace za celou eurozónu.

EUR/USD/GBP

Velmi vysoká inflační čísla přicházející z eurozóny euru nejenže nepomohla, ale dokonce se zdálo, že rostoucí úrokové sazby společné měně spíše ubližují. Jako jedno z možných vysvětlení se tak nabízí to, že rostoucí úrokové sazby v důsledku vyšší inflace začaly zvyšovat kreditní prémie Itálie a trh může mít obavy o udržitelnost splácení dluhu této země (a tím i o osud měnové unie). Na druhou stranu dolaru nepomohla excelentní čísla z americké ekonomiky – především pak index ISM.

Dnešek bude opět ve znamení důležitých dat (inflace v eurozóně, v USA ADP report) a také zápisu z posledního jednání FOMC. Především ten může dolaru pomoci k dalším ziskům, neboť vyznění prosincového zasedání Fedu bylo jednoznačně jestřábí.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688