Nové silnice, nemocnice, školy 2017: co se plánuje ve vašem kraji?

TNBiz, 31.12.2016

A přehled vám nyní přinášíme. Bohužel není kompletní. Z pražského magistrátu totiž ani po více než dvou týdnech odpověď nedorazila. 

Středočeský kraj

Nové vedení Středočeského kraje chce příští rok zajistit, aby obyvatelé v regionu co nejsnáz cestovali. Proto má vzniknout příspěvková organizace Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK), která bude spolupracovat i s pražskými dopravními plánovači, takže by spoje měly dobře navazovat.

Kraj chce také zjednodušit systém krajských dotací a sepsat novou zdravotnickou koncepci, která už nebude ignorovat zařízení, která neprovozuje přímo kraj.

Jihočeský kraj

Na jihu Čech se bude příští rok rekonstruovat letiště v Českých Budějovicích (300 milionů),  tamtéž se propojí ulice Strakonická a M. Horákové (120 milionů) a pak se peníze budou lít do zdravotnictví a péče o seniory.

Za 113,5 milionu se má dačická nemocnice změnit na domov pro seniory, rovných 100 milionů má stát nový pavilon českokrumlovské nemocnice. A necelých 33 milionů padne na nové sanitky pro záchranáře.

Plzeňský kraj

 

Na Plzeňsku se mohou řidiči těšit na opravené silnice - například přibližně jedenáctikilometrový úsek mezi Břasy a Liblínem. Kraj chce také z rozpočtu dát více peněz hasičům (+11% oproti letošku), na sport (+27%) a také na zdravotnictví (rovněž 27 procent).

Karlovarský kraj

I na západě Čech má prioritu zdraví - v plánu je dostavba a rekonstrukce chebské nemocnice, která slouží i lidem z Aše a Mariánských Lázní. V novém má být i špitál v Sokolově.

Modernizovat se má nebezpečný silniční úsek mezi Bochovem a Kozlovem, rekonstrukce čeká osmipatrový domov pro seniory v Chebu.

Ústecký kraj

Na severu Čech chtějí také dál zlepšovat zdravotnické služby, peníze mají jít i na stipendia pro studenty středních i vysokých škol. Kraj chce také dále rozšířit veslařský kanál v Račicích.

Liberecký kraj

V Liberci se má příští rok otevřít takzvaný Evropský dům, kde se budou řešit evropské dotsace a kam se také sestěhují krajští úředníci, kteří jsou momentálně "rozházení" všude možně.

I tady se budou rekonstruovat silnice - například na Frýdlantsku, kde má nový kabát dostat 25 kilometrů silnic. Všechno se ale asi nestihne v roce 2017.

Královéhradecký kraj

Rekonstrukce čeká náchodskou nemocnici, protože některá její oddělení podle vedení kraje fungují v havarijním stavu. Vrásky kraji přidělává šestimiliardový tendr na autobusovou dopravu - ten měl začít fungovat právě v roce 2017, ale zakázku zrušil antimonopolní úřad. Autobusy tak budou zatím jezdit na základě provizorních smluv se stávajícími dopravci.

Kraj také počítá s dalším rozvojem průmyslové zóny v Kvasinách, kam v minulých letech investoval 350 milionů korun.

Pardubický kraj

Nemocnice v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí chce vedení kraje rozšířit o urgentní příjmy, dostavovat se má letiště v Pardubicích a na zdejším zámku se mají otevřít další prostory a nová expozice.

Kraj Vysočina

Milovníci knih se mohou těšit na úplně novou krajskou knihovnu, která se momentální o prostory dělí s havlíčkobrodskou knihovnou.

Stavaři také zavítají na střední průmyslovku v Třebíči, kterou čeká hodně novinek ve dvou následujících letech. Pokračovat bude také rekonstrukce ústavu sociální péče Nové syrovice. Nový pavilon vyroste v domově důchodců v Havlíčkově Brodě.

Zlínský kraj
Prioritou je pro kraj zdravotnictví. V Krajské nemocnici Tomáše Bati bude zahájena výstavba centrálního pavilonu, ve Vsetínské nemocnici bude pokračovat výstavba interního pavilonu, v Kroměřížské nemocnici přistaví dialýzu a budou A a v Uherskohradišťské nemocnici dojde k rekonstrukci plicního oddělení.

 

Jihomoravský kraj

Nové vedení Jihomoravského kraje chce v příštím roce zahájit omlazování vlaků a vagónů na regionálních tratích, aby dosluhující železniční "stařečci" mohli co nejdříve do důchodu. V plánu je nejen nákup nových souprav, ale i zajištění jejich servisu na příštích 30 let.

Olomoucký kraj

Kraj na Hané chce v roce 2017 rekonstruovat silnici z Uničova do Šternberka a z Prostějova do Mořic. V plánu je i výstavba depozitáře pro olomouckou Vědeckou knihovnu a pokračování rekonstrukce zámku v Čechách pod Kosířem.

Moravskoslezský kraj

V Ostravě se chtějí politici nejvíc zaměřit na zvyšování zaměstananosti. Založeno má být Moravskoslezské inovační centrum, které podpoří rozvoj podnikání a spuštěny budou i barometry trhu práce, které snad poskytnou detailní informace o tom, kam pracovní trh v regionu směruje. Až se hne se zaměstnaností, chce se kraj zaměřit na úprk mladých z regionu a chce také zlepšit pověst kraje jinde v republice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky