Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  30.12.2016 13:46:24

Tržby CZ e-shopů se v prosinci zvýšily až o 500%. Češi opět trhali rekordy v online nakupování dárků


Češi letos utratili za vánoční dárky rekordní sumu. Tuzemské e-shopy registrovaly v prosinci historicky nejvyšší tržby a potvrdily tak ekonomické prognózy. Podle údajů e-shopu Alza.cz se denní tržby v předvánočním období zvýšily až o 500 % oproti běžnému dni. Nejvíce Češi nakupovali v týdnu od 12. do 18. prosince. Přestože si lidé na internetu nejčastěji pořizovali elektroniku, hračky či kosmetiku, zájem vzrostl také o méně tradiční zboží, jako jsou erotické pomůcky nebo stavebniny.

Nákupy dárků prostřednictvím e-shopu volí stále více zákazníků. Z údajů společnosti Alza.cz vyplývá, že vánoční dárky na internetu letos nakoupilo až 96 procent lidí. Lidé nakupují online zejména mobilní telefony, počítače i další elektroniku. „Prodeje však rostou napříč všemi kategoriemi. Raketově vylétly prodeje hraček, kosmetiky a šperků. Nárůst zájmu evidujeme také u sportovního vybavení a hobby potřeb,“ řekl Karel Kučera, ředitel marketingu ve společnosti Alza.cz. I méně tradiční internetové obchody však v prosinci zaznamenaly vyšší tržby. „Zákazníci letos nakupovali o 40 % více než v loňském roce. Z erotických pomůcek byl největší zájem o vibrátory,“ dodal Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon. Češi také stále častěji nakupují online i stavebniny. „Internetová poptávka po stavebninách vzrostlaroce 2016 až o 150 %. Největší zájem měli zákazníci o produkty proti vniknutí vlhkosti a sanace na kapalné a pastovité bázi,“ řekl Tomáš Viktořík z největšího online katalogu stavebního materiálu stavebninyokolo.cz.

Statistiky online prodejů ukázaly, že převážnou většinu dárků kupují Češi v polovině prosince. Nejvyšší tržby totiž internetové prodejny registrovaly v týdnu od 12. do 18. prosince. E-shop Alza.cz dokonce v tomto týdnu zaznamenal nákupy za více než miliardu korun. Před jedenácti lety přitom tuto sumu Češi utratili za celý rok.

Popularita e-shopů v posledních letech roste také díky rozličným možnostem dopravy zboží. Odborníci však varují, že obzvláště u velkých zásilek se doprava může prodražit. „Kurýrní služby převáží zboží o hmotnosti maximálně 50-70 kg. Při nákupu těžšího zboží, například stavebnin, tak celková cena dopravy může nákup prodražit i o polovinu,“ upozornil Tomáš Viktořík z největšího online katalogu stavebního materiálu stavebninyokolo.cz. „Zákazník má tak logicky nejdříve zájem o osobní odběr. Na dopravě dárků totiž může výrazně ušetřit,“ dodal Viktořík. Trend potvrzuje i Alza.cz, osobní odběr zboží zde volí dvě třetiny zákazníků.

I v oblasti dopravy však e-shopy před vánočními svátky přichystaly řadu novinek. Zákazníci tak mohli využít k dispozici online vyhledávače nejbližší pobočky i programy, které z jednotlivých možností doprav vyberou tu nejvhodnější. Největší internetové obchody pak nabízely doručování o víkendech nebo non stop otevřené kamenné prodejny.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688