Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2016 20:04:12

Nejhorší dividendoví aristokraté roku 2016

Cardinal Health, Abbott Laboratories a VF Corp jsou nejhůře si vedoucími dividendovými aristokraty letošního roku (viz předchozí příspěvek). Cardinal Health, které jsem se věnoval minule, je na tom je z hlediska roční návratnosti nejhůře (asi -20 %), s asi -15 % ztrátami je za ní VF Corp i Abbott.

Abbott podobně jako Cardinal Health podniká v oblasti zdravotní péče a má za sebou 44 let soustavného zvyšování dividend. Letošní rok znamenal pro firmu poměrně výrazné změny v jejím produktovém portfoliu. Prodala totiž Abbott Medical Optics a měla by koupit St. Jude Medical a Alere (druhá firma a následně i akvizice je trochu problematická kvůli nejasnostem v účetnictví). Nejistota ohledně těchto transakcí a obecná nejistota týkající se nyní zdravotnického sektoru v USA by pak mohly být hlavní příčinou toho, že akcie se letos zařadila do oné trojky nehorších aristokratů.

K negativnímu sentimentu mohlo přispět i to, že provozní tok hotovosti v roce 2015 klesl z 3,6 miliardy dolarů na 2,9 miliardy dolarů. Investice obvykle dosahují asi 1,1 miliardy dolarů. Což znamená, že firmě toho stále zbývá hodně na dividendy, ale pokud k tomu přidáme odkupy, dává Abbott celkem akcionářům mnohem více, než vydělá. Což je dlouhodobě neudržitelné.

VF Corp obléká své zákazníky do značek jako je The North Face, Vans, či Timberland. Maloobchod si v této oblasti nevede obecně nejlépe, proti tomu by ale měla stát snaha firmy o posun směrem k ziskovějším segmentům trhu, včetně sportovního oblečení. K negativnímu sentimentu mohlo i zde přispět i to, že provozní tok hotovosti v letošním fiskálním roce klesl z 1,7 miliardy dolarů na pouhou 1,1 miliardy dolarů.

VF ročně investuje něco mezi 300 – 330 miliony dolarů, takže akcionářům toho stále zbývá dost, nicméně i tato firma jim dohromady na dividendách a odkupech vyplácí ještě více. I zde tedy v budoucnu bude muset dojít k osekání odkupů (dividend velice pravděpodobně ne). Je otázkou, nakolik odkupy akciím dané firmy pomáhají (a jejich snížení, či eliminace škodí), ale o pozitivní faktor určitě nepůjde.

Poměr kapitalizace k volnému toku hotovosti z posledního vykazovaného roku je u VF na hodnotě 27, u Abbott na 31 a u Cardinal Health jen kolem 10. Zdaleka největší skepsi ohledně rizika a/nebo dalšího růstu tak mají investoři u poslední jmenované společnosti, naopak u Abbott se přes cenovou korekci roku 2015 a 2016 nedá hovořit o nějakém valuačním návalu skepse.

V minulém příspěvku jsem prezentoval srovnání návratnosti dividendových aristokratů a indexu SPX od roku 2006, podívejme se dnes ještě na trochu dlouhodobější obrázek. Základní sdělení je stejné, i když během technologické bubliny, či přesněji řečeno na jejím konci, odnesli aristokraté obrat na trhu více. Podle mne je také pravděpodobné, že aristokraté nejsou skupinou akcií, která by byla rizikovější než celý trh. Nevím, zda tedy jde o rizikově-výnosový oběd zadarmo, ale je jasné, proč je ze strany investorů tomuto segmentu trhu věnována taková pozornost:




Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.12.20185 dividendových aristokratů na rok 2019 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688