Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2016 18:19:14

Lidé volili populisty, a největší boháči planety bohatli

Zatímco voliči v Evropě i ve Spojených státech dopřávali sluchu populistickým heslům, končí nejbohatší lidé planety letošní rok bohatší. Oproti lednu mají navíc úhrnem 237 miliard dolarů, přestože končící rok, který odstartovalo zklamání z čínských dat, šokovalo vítězství Brexitu a zakončilo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, pro ně zdaleka nebyl nejklidnější.

Ke konci úterního obchodování (27. prosince) dosahoval jejich majetek 4,4 bilionu dolarů, jak ukazuje „miliardářský index“ sestavovaný agenturou Bloomberg.



Nejvíce svůj majetek rozmnožil Warren Buffett, který prostřednictvím své firmy Berkshire Hathaway zbohatl o 11,8 miliardy dolarů. Vděčit za to může mimo jiné i zájmům v letectví a bankovnictví, sektorům, které po Trumpově překvapivém volebním vítězství zamířily nahoru. Buffett už slíbil, že dá většinu svého majetku na charitu.

Z pohledu jednotlivých zisků za letošní rok Američané srovnání všeobecně vévodili. I když v listopadových amerických volbách spíše než Trumpovi fandili jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové, měli z vítězství realitního magnáta nakonec prospěch. Jmění se jim v povolební rally zvýšilo o 77 miliard dolarů. Jediným neAmeričanem z pětice nejúspěšnějších boháčů roku tak je Francouz Bernard Arnault se svým luxusním impériem LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a tvrzením, že situace na čínském trhu s luxusním zbožím se začala zlepšovat.

Nejbohatším člověkem světa zůstal po celý rok Bill Gates. Čisté jmění spoluzakladatele Microsoftu dosahovalo v úterý 91,5 miliardy dolarů.  Nejbohatší Evropan, zakladatel řetězce Zara Amancio Ortega byl dlouhou dobu druhý, dokud ho v listopadu nepřeskočil právě Buffett

Zakladatel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos, který předloni dokázal svůj majetek zdvojnásobit, jej letos zmnožil o 7,5 miliardy dolarů, a skončil na čtvrté příčce s 67,2 miliardy dolarů. První pětici nejbohatších uzavírá spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, kterému rok přinesl 5,4 miliardy dolarů.

Za hranicemi Spojených států Trumpovo vítězství už tolik nepomáhalo. Majetku škodily kolísavé ceny komodit a rostoucí dolar, tedy měna, kterou Bloomberg používá při vytváření miliardářského indexu. Devět z deseti lidí, kteří letos naopak nejvíce prodělali, z USA nepochází. Smutným hrdinou je v tomto ohledu druhý nejbohatší Číňan Wang Ťien-lin, který přišel o 5,8 miliardy dolarů. Rok končí jako 21. nejbohatší muž planety s čistým jměním 30,6 miliardy dolarů.

Co čekat dál?

Pokud jde o vyhlídky do budoucna, připravují se správci majetku největších boháčů světa na frenetický začátek roku, ve kterém zařnou požadavky voličů z toho letošního nabývat konkrétnější podobu. "Očekávejte nečekané," říká podle agentury Bloomberg Sabine Kaiserová, zakladatelka společnosti SKadvisory. Investiční skupiny s rodinným vedením podle ní moc nervózní nejsou, po Brexitu a Trumpově vítězství se ale už smířily s volatilitou.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

29.12. 08:42  a za nepopulistů?? (Safranek)
28.12. 18:31  a za nepopulistů?? (Safranek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688