Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.12.2016 08:14:04

Přes 700 snížení sazeb od pádu Lehman Brothers. Lze z toho vůbec ven?

Jedno snížení sazeb každé tři obchodní dny. Nejméně tímto tempem míří dolů s úroky centrální banky ve světě od pádu Lehman Brothers v září roku 2008. A klíčovou otázkou je: jak z toho ven? Lze z toho vůbec ven?

Americká banka JPMorgan zveřejnila data, podle kterých top 50 centrálních bank světa od pádu Lehmanů snížilo sazby celkem 690 krát. To rozhodně nejsou poklesy všechny. Domácí ČNB v seznamu není. Připomeňme jen, že její klíčová sazby, kterou je dvoutýdenní reposazba, plynule klesá z hodnoty 3,75 procenta v únoru roku 2008 až na současných 0,05 procenta, platných již od listopadu roku 2012.

„Snižování sazeb bylo nasazeno kvůli oživení hospodářského růstu po finanční krizi. Centrálním bankám ale dochází manévrovací prostor,“ soudí stratég JPMorgan Alex Dryden pro CNBC. A dodává vysvětlení: „Japonská centrální banka vlastní přes 45 procent domácího trhu se státními dluhopisy, kolem 65 procent domácího trhu s ETF a patří mezi 10 nejsilnějších akcionářů v 90 procentech obchodovaných firem. Sazby má přitom v záporu. Nemá mnoho dalšího, co udělat.“

Graf: Snižování sazeb centrálními bankami (Bloomberg, banky)

 

Trhy to něco stále čekají. S tím, jak jsou centrální banky utopeny v záporných sazbách ale stále silněji rezonuje otázka: dokáže z nich nebo nejméně velmi nízkých sazeb svět vůbec někdy vybřednout?

„Nebude to snadné. Svět se změnil a úroveň takzvaně neutrálních úrokových sazeb padla u řady zemí,“ upozorňuje pro CNBC hlavní ekonom banky Nordea, Jan von Gerich. Dodává, že zatímco Fed vypadá, že alespoň část cesty k růstu sazeb ujde, u Evropské centrální banky v to nevěří, další recese prý bude rychlejší.

Sazby ve světě se tak jen velmi stěží vrátí na úrovně, které jsme viděli před Lehmany. Anasakti Thaker z britské PhillipCapital UK pro CNBC poznamenává, že pružnějšího návratu sazeb na vyšší úrovně zabrání nejistoty v podobě Brexitu a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, byť tyto události zatím trhy rozdýchávají překvapivě dobře.

Ekonomiky a trhy jsou dnes podle Alexe Drydena z JPMorgan novou generací. „Rizika vidíme, ale jsou na hony vzdálena roku 2008. Pád Lehmanů vyhnal paniku velmi vysoko,“ dodává s tím, že dnes už trhy reagují jinak.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688