Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.12.2016 23:07:41

23. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v závěru týdne mírně posílily. Investoři se ale před svátky a třídenní přestávkou nepouštěli do velkých transakcí, a obchodování tak bylo oslabené. Výrazně se nezměnil ani kurz amerického dolaru.

Dow nakonec stoupl o 0,07 % na 19 933,81 bodu, širší S&P 500 přidal 0,13 % na 2 263,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,28 % na 5 462,69 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,09 % na 11,44 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden a půl bazického bodu na 2,537 %.

Dařilo se zejména odvětví zdravotní péče, pod nulou skončily sektor cyklického spotřebního zboží, energetické odvětví a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (23. prosince 2016)
Americké akcie (23. prosince 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+0,9 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (0,58 %) a kartové firmy American Express (+0,52 %). Nedařilo se naopak cenným papírům softwarové společnosti Microsoft (-0,49 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,47 %) nebo výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,44 %).

"Všichni v pátek mysleli na svátky, takže se nedalo čekat, že by bylo 20 000 bodů indexu Dow v ohrožení. Objem obchodů byl celkově nižší, stejně tak volatilita," říká Frank Davis, šéf prodejní a obchodní divize ve firmě LEK Securities.

Úroveň 20 000 bodů představuje pro Dow důležitý milník. Někteří investoři věří, že překročení této důležité psychologické úrovně bude signálem, že růst může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

"Dostat se nad 20 000 bodů bude těžké. Bude to možné, ale bude to potřebovat nějaký katalyzátor," řekl Jeff Kravetz z Private Client Reserve ze skupiny U.S. Bank.

Dow si od začátku roku připisuje asi 14 %, z toho většinu od listopadového zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Další vývoj bude záviset na tom, jak bude Trump plnit své sliby podpory hospodářského růstu a jak na jeho výdajové návrhy bude reagovat Kongres, shodují se analytici oslovení agenturou Reuters.

Americké akcie (23. prosince 2016)
Americké akcie (23. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie německé bankovní jedničky Deutsche Bank (+0,49 %) obchodované na NYSE v pátek mírně zdražily poté, co finanční dům oznámil, že se s americkým ministerstvem spravedlnosti dohodl na urovnání sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů v předkrizovém období. Deutsche Bank za urovnání sporu zaplatí 7,2 miliardy dolarů, původně ministerstvo požadovalo 14 miliard dolarů, tedy téměř dvojnásobek dohodnuté částky.

Naopak akcie švýcarské Credit Suisse (-0,54 %) obchodované na NYSE mírně zlevnily. Také Credit Suisse oznámila dohodu na urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. V jejím případě bude odpustek stát 5,3 miliardy dolarů.

Akcie největšího amerického výrobce uniforem Cintas (-3,11 %) spadly zhruba o tři procenta poté, co společnost ve čtvrtek večer oznámila, že za finanční rok 2017 očekává zisk na akcii 4,57 až 4,65 USD při tržbách 5,18 až 5,23 miliardy USD. Trh čeká zisk na akcii 4,61 USD a tržby 5,22 miliardy USD.

Za celý uplynulý týden Dow stoupl o 0,46 %, S&P 500 se zvýšil o 0,25 % a Nasdaq Composite zpevnil o 0,47 %.

Americké akcie (týden do 23. prosince 2016)
Americké akcie (týden do 23. prosince 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Německá bankovní jednička Deutsche Bank se dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. Ministerstvo po firmě původně požadovalo 14 miliard dolarů, tedy téměř dvojnásobek dohodnuté částky. Deutsche Bank o dohodě informovala v noci na pátek.
  • Švýcarská banka Credit Suisse se dohodla s úřady ve Spojených státech, že zaplatí 5,3 miliardy dolarů za urovnání obvinění ohledně jejích praktik při prodeji hypotečních cenných papírů. Credit Suisse to oznámila v pátek.
  • Počet vydaných stavebních povolení v USA v listopadu podle finálních dat klesl o 3,8 %. Předběžný odhad počítal s poklesem o 4,7 %.
  • Generální ředitel a zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg prodal více než 798 000 akcií stejnojmenné firmy. Jedná se o součást předem plánovaného prodeje. Na konci minulého roku Mark Zuckerberg oznámil, že plánuje téměř všechny akcie Facebooku, které drží, postupně věnovat na charitativní, dobročinné a vědecké účely.
  • Prodeje nových domů v USA se v listopadu meziměsíčně zvýšily o 5,2 % na celoročně přepočítané tempo 592 tisíc jednotek. Trh vyhlížel 2,1% růst po říjnovém revidovaném poklesu o 1,4 % na 563 tisíc jednotek (revidováno z -1,9 %). Nakupující chtějí podle agentury Reuters s blížícím se koncem roku využít nízkých sazeb hypotečních úroků, které se od prezidentských voleb výrazně zvyšují a v růstu budou zřejmě nadále pokračovat. V meziročním srovnání byl prodej domů vyšší o 16,5 %.
  • Index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech v prosinci vzrostl na 98,2 bodu z 93,8 bodu v listopadu (odhad: 98 bodů). Vyplývá to z finálních údajů Michiganské univerzity, jež index sestavuje. Jedná se o nejvyšší hodnotu ukazatele za posledních 12 let.
  • Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek na tiskové konferenci v Moskvě nechal slyšet, že s kabinetem nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa chce vést konstruktivní dialog. Putin také připomněl, že Rusko již před volbami nečekaný Trumpův triumf předpovídalo.
  • Americká automobilka General Motors musí v Číně zaplatit pokutu ve výši 29 milionů dolarů. Její společný podnik s čínským partnerem SAIC podle tamních úřadů zneužíval svého dominantního postavení na trhu a stanovil cenové dno pro dealery vozů Cadillac SRX, Chevrolet Trax a Buick Excelle. Výše pokuty představuje 4 % loňských tržeb z prodeje těchto vozů.
  • International Consolidated Airlines Group, mateřská firma aerolinií British Airways, začne v červnu provozovat nízkonákladovou linku z Barcelony do několika měst ve Spojených státech.
  • Brean Capital snížila doporučení na akcie Time Warner na "hold" z "buy".
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu stoupl o 13 na 523. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 16 na 653. Oznámil to v pátek podnik Baker Hughes, který je poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské firmy.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Americké akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybí Americké akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybí

Trumponomika bude v roce 2017 na americké akcie působit příznivě, terno to ale podle analytiků nebude.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688