Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.12.2016 23:12:47

22. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve čtvrtek mírně klesaly, když investoři vyhodnocovali čerstvé statistiky z americké ekonomiky a po růstech z uplynulých týdnů částečně i realizovali zisky. Aktivita na trhu byla utlumená, jsou cítit blížící se svátky.

Dow ve čtvrtek klesl o 0,12 % na 19 918,88 bodu, S&P 500 odepsal 0,19 % na 2 260,96 bodu a Nasdaq Composite ztratil 0,44 % na 5 447,42 bodu. Ztrácela především odvětví cyklického spotřebního zboží a základních materiálů, v plusu naopak zůstaly energetika, veřejné služby a telekomunikace. Index volatility VIX přidal 1,42 % na 11,43 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé dva bazické body na 2,5496 %.

S&P 500 (22. prosince 2016)
S&P 500 (22. prosince 2016)

"Hladina 20 tisíc bodů indexu Dow může část investorů odrazovat. Na její překonání bude potřeba silný katalyzátor," uvedl pro CNBC Jeff Kravetz, stratég z U.S. Bank.

"Trh je unavený. Chybí objemy obchodů. Velcí hráči již veskrze uzavřeli svůj obchodní rok," dodal Peter Cardillo, tržní ekonom z First Standard Financial.

Dolů zamířily například akcie maloobchodní společnosti Bed Bath & Beyond (-9,17 %), jejíž čtvrtletní výsledky zaostaly za očekáváními analytiků. Akcie technologického gigantu Apple (-0,72 %) oslabily v reakci na zprávu, že firmu kvůli porušování patentů zažaloval finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia.

Zvolený prezident Donald Trump na Twitteru poznamenal, že by USA měly významně posílit, pokud jde o jaderné zbraně, a to do doby, než některé jiné státy dostanou, pokud jde o jádro, rozum. Takhle se dělá politika, chce se poznamenat.

Na devizovém trhu zůstal dolar vůči koši hlavních světových měn téměř beze změny, držel se tak pod čtrnáctiletým maximem, na které se vyšplhal v úterý. Euro k dolaru v závěru obchodování vykazovalo nárůst o 0,1 % na 1,0436 USD.

"Dochází k určitému vybírání zisků," řekl agentuře Reuters analytik Stephen Casey ze společnosti Cambridge Global Payments. "Objem obchodů je dost slabý," dodal.

Na vývoj devizového trhu podle analytiků neměly výraznější vliv příznivé ekonomické údaje ze Spojených států. Růst americké ekonomiky podle konečné zprávy ministerstva obchodu činil ve třetím čtvrtletí 3,5 % místo předběžně uváděných 3,2 %. Některá další data, například příjmy a výdaje Američanů za listopad, tak dobrá nebyla (v tabulce první sloupec je skutečnost, druhý odhad, třetí předchozí hodnota).

Americká makrodata (22. prosince 2016)
Americká makrodata (22. prosince 2016)Zdroj: dailyfx.com

Dolarový index zůstal v těsné blízkosti 103 bodů. V úterý se vyšplhal až na 103,65 bodu, nejvýše od prosince 2002. "Měli jsme tu velký růst, takže je na čase přestávka," poznamenal jeden z analytiků společnosti Columbia Threadneedle Investments.

Ceny ropy obnovily růst, večer přidávaly více než procento. Přispívaly k tomu příznivé údaje o ekonomice Spojených států, oslabení dolaru a také naděje, že těžařské země budou dodržovat dohodu o omezení dodávek suroviny.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nedávno s dalšími předními těžaři dohodla na snížení produkce suroviny s cílem podpořit její ceny. "Oznámení, která přicházejí ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kataru, Kuvajtu, Iráku a Ruska, jsou povzbudivou známkou, že tyto země budou dohodu dodržovat. Snad se k nim připojí i další státy," podotkl ve čtvrtek kuvajtský ministr ropného průmyslu.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Objem americké ekonomiky ve třetím kvartálu letošního roku vzrostl ve srovnání s druhým čtvrtletím anualizovaně o 3,5 %. Po tempu růstu z druhého kvartálu o 1,4 % očekával trh ve třetím čtvrtletí nárůst o 3,3 %.
  • V týdnu do 17. prosince si 275 tisíc Američanů podalo čerstvou žádost o podporu v nezaměstnanosti. Poté, co v předcházejícím týdnu bylo podáno 254 tisíc nových žádostí, jich trh očekával pouze 256 tisíc.
  • Objem objednávek zboží dlouhodobé spotřeby u amerických výrobců v listopadu poklesl o 4,6 %. Po říjnovém růstu o 4,8 % očekával trh pokles až o 4,7 %.
  • Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo britskou banku Barclays kvůli údajnému klamání investorů při prodeji hypotečních cenných papírů. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura Reuters.
  • Čínský internetový obchodník Alibaba Group se vrátil ve Spojených státech na černou listinu firem, které prodávají padělané zboží. Úřad obchodního zmocněnce USA (USTR) oznámil, že internetový obchod Taobao, který patří firmě Alibaba, prodává vysoké množství padělků a jen pomalu reaguje na stížnosti firem, které požadují smazání nabídky ze stránek.
  • Americký provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies stáhl svá auta bez řidiče z ulic v San Francisku. Kvůli sporu s regulátorem tak zastavil program přepravy takzvanými autonomními auty, který spustil před týdnem, uvedla agentura Reuters.
  • Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries přistoupila na to, že ve Spojených státech zaplatí 519 milionů dolarů za urovnání obvinění, že uplácela úředníky v Mexiku, Rusku a na Ukrajině.

EUR/USD, ropa, zlato: Co naznačuje technická analýza?

EUR/USD, ropa, zlato: Co naznačuje technická analýza?

Technická analýza měnového páru EUR/USD a cen ropy Brent a zlata.

Americké akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybíAmerické akcie v roce 2017: Medvěda aby jeden pohledal, extrémní býci ale také chybí

Trumponomika bude v roce 2017 na americké akcie působit příznivě, terno to ale podle analytiků nebude.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688