Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.12.2016 19:38:39

Do ruda rozžhavený sektor a poslední z průmyslové trojky

MSC Industrial Direct je posledním z tipů investora Lee Samahy na tři průmyslové akcie pro příští rok. Podobně jako u předchozích dvou i zde vidíme povědomý vzorec chování akcie – až do roku 2016 pokles, poté obrat směrem nahoru.

V případě MSC proběhla rally roku 2016 zajímavým způsobem – dvěma obřími skoky, které cenu zvedly zpět na úroveň maxim roku 2014:


Zdroj: FT, Yardeni Research

Do ruda rozžhavený sektor

V předchozím příspěvku jsem poukazoval na to, že PE celého sektoru v posledních době vystřelilo na nová maxima, dnes můžeme v malém grafu uvedeném výše pohledět na vývoj valuačního ukazatele PEG (poměr PE a očekávaného růstu). Teoreticky by mohlo docházet k tomu, že PE je taženo nahoru výrazným zlepšením očekávaného růstu. V takovém případě by PE rostlo, ale PEG by zhruba stagnoval.

Jak je ovšem zřejmé z grafu, i PEG hodně prudce roste. To znamená jediné – náklonnost investorů k průmyslovým akciím není založena na (formálním) zlepšení očekávaného růstu, ale jakémsi obecném zlepšení sentimentu a/nebo snížení požadované návratnosti u tohoto segmentu trhu. Což je ta nejslabší noha ze všech, na kterých může nějaká rally stát a podle PEG je sektor rozžhavený do ruda.

To vše zrovna nezní jako podpůrný argument pro úvahu na téma tří průmyslových akcií pro příští rok, ale takový je prostě současný stav. Cesty z něj (směrem k ochlazení valuací) vedou dvě: Opětovné osekání optimismu a pokles valuací (u PE klesne P), či zlepšení fundamentu, které se projeví zvýšením očekávaného růstu a také následným poklesem valuací. Tentokrát ovšem daným tím, že v PE poroste E. Jak jsme viděli v předchozích dvou konkrétních případech, jejich investiční teze skutečně stojí na očekávaném znatelném zlepšení fundamentu v následujících letech. Jak je tomu u našeho dnešního titulu?

MSC Industrial Direct

MSC Industrial Direct je podle zmíněného investora atraktivní proto, že jí předchozí těžké období přinutilo ke konsolidaci fragmentovaného pododvětví ve kterém se tento výrobce nářadí, strojů na opracování materiálů i materiálů samotných pohybuje. K tomu přidejme agresivní snižování nákladů, které je obranou před poklesem marží. Pokud skutečně dojde v roce 2017 k oživení amerického výrobního sektoru, mělo by se to projevit i na tržbách a ziscích MSC. Její ředitel Erik Gershwind nedávno v (tak trochu povinné) optimistické náladě hovořil o tom, že „pokud se v průmyslu situace zlepší, či jen stabilizuje, společnost dosáhne neuvěřitelného růstu“.

Soudě podle konsenzu na FT zatím analytici v roce 2017 nějakou růstovou raketu nečekají, protože tržby by v roce 2017 měly mírně klesnout, znatelnější zlepšení by se mělo týkat roku 2018. Zisky na akcii by měly růst už v příštím roce. Máme tu tedy další „čekací“ akcii, jejíž investiční teze hovoří o těžkých časech, během kterých se zvýšila efektivita a odolnost firmy a vše bude zakončeno fanfárami v lepších dobách. I zde se tak podívejme, zda toto čekání ulehčuje silný fundament společnosti (v předchozích dvou případech tomu tak bezesporu bylo).

A stejně jako u předchozích dvou průmyslových společností, kterým jsem se věnoval, je tok hotovosti MSC povzbudivý: Společnost dokáže hravě pokrýt své investice tím, co sama vydělá. Pro akvizice, akcionáře a věřitele jí v roce 2015 zbylo asi 200 milionů dolarů (asi 80 % provozního cash flow), ve fiskálním roce 2016 dokonce více než 300 milionů dolarů (díky dezinvesticícm do pracovního kapitálu). Finanční politika zaměřená na mix dividend a odkupů je rok od roku značně proměnlivá, v roce 2016 byly vyplaceny dividendy ve výši 100 milionů dolarů. Rozvaha je velmi silná (poměr čistého dluhu k EBITDA je pod jednou). Za zmínku stojí i to, že beta jako měřítko systematického rizika je tu kolem hodnoty 0,5. Firma by tedy měla být svým (systematickým – neoddiverzifikovatelným*) rizikem znatelně pod trhem.

MSC má tedy také dosti pevný základ, ovšem sousto pro vyloženě růstové investory to určitě není a nebude. Ale to bychom chtěli moc, takovýmto akciím by mělo stačit i udržení relativně nižších růstových temp. Jak jsme viděli výše, investoři sektoru nyní hodně věří a je otázka, zda to už není příliš rozjetý vlak.

*Kandidát na nejdelší „české“ slovo?


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688