Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.12.2016 17:07:25

Summary: Nokia, Micron Technology, Red Hat

Evropa:

Nokia Corp

Nokia a Apple dnes opětovně rozpoutaly patentové spory v soudní síni. Nokie obviňuje Apple, že neodpovídá na výzvy o pozměnění smlouvy, která má vypršet tento rok a na jejímž základě je Nokia příjemcem licenčních poplatků. Apple opětoval palbu s tím, že Nokie využívá vyděračské taktiky společností známých jako „patent trolls“ a snaží se využít blízkého termínu vypršení smlouvy. Obě společnosti se obrátily na soud. Těžko odhadnout výsledek sporu, avšak přihlédneme-li k faktu, že ten poslední trval téměř tři roky, tak nás čekají dlouhé tahanice s velice nejistým výsledkem. O to víc, že se na trhu s chytrými telefony dnes točí úplně jiné peníze a zároveň jsou jejich technická řešení mnohem složitější. Zejména akcionáře Nokie tato představa nenaplňuje radostí a její akcie dnes klesají o 5 %.

USA:

Micron Technology F1Q17

Výrobce paměťových čipů DRAM (operační paměť) a NAND (datová úložiště) po šesti propadových kvartálech konečně zaknihoval rostoucí tržby. Ty dosáhly 3,97 mld. USD (v souladu s tržními predikcemi), což představuje solidní 18,5% meziroční růst. Čistý zisk na akcii se po třech červených kvartálech vrátil do černých čísel a zakotvil na 32 centech (+33 % YoY). Tržní konsensus čistého zisku byl stanoven na 27 centů.

Za růstem stojí zlepšující se trh s osobními počítači a herními konzolemi (DRAM) a stále větší nároky výrobců chytrých telefonů (DRAM + NAND). Computer & Networking Business Unit přidal v tržbách 30 % YoY na 1,5 mld. USD a Mobile Business Unit 20 % YoY na 1 mld. USD.

Potěšil nás také zlepšený výhled na kvartál F2Q17. Tržby se nyní nacházejí v intervalu 4,35 – 4,7 mld. USD (F2Q16 2,9 mld. USD) a čistý zisk na akcii mezi 58 – 68 centy (F2Q16 -0,05 USD). Micron jako přední dodavatel uveřejňuje také svůj odhad stavu odvětví. V roku 2017 předpovídá růst nabídky čipů DRAM o 15 až 20 % a dlouhodobý růst poptávky o 20 až 25 %. Co se týče čipů NAND, tak vidí růst nabídky o 30 až 40 % a poptávky o 40 až 45 %. Za tento vývoj může nové průmyslové uplatnění čipů jako například v automobilové dopravě (autopiloti) nebo ve velkých datových úložištích (cloudy) a konsolidace na straně dodavatelů těchto produktů. Akcie rostou o 14 %.

Red Hat Inc

Poskytovatel softwarových řešení založených na open-source platformách (zejména Linux) dnes vydal chmurnou předpověď tržeb pro tento kvartál. V tom posledním dosáhly celkové tržby 615 mil. USD, což bylo těsně pod tržním konsensem. Na tento kvartál management odhaduje interval 614 – 622 mil. USD při tržním odhadu 638 mil. USD. Jako původce byly identifikovány velké státní zakázky, jež čekají na uzavření a prémiový zákazníci, kteří platí nižší zálohy předem. Dlouhodobým problémem je ale pomalý přechod na dnes populární cloudové služby, čímž by Red Hat mohl ztratit podíl na trhu. Třešničkou na dortu je rezignace CFO Franka Calderoniho. Akcie se propadají o 12,5 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688